poniedziałek, 7 października 2019

Siedzuń sosnowy – szmaciak smażony panierowany



Siedzuń sosnowy, zwany potocznie szmaciakiem jest grzybem który został 9 października 2014 wykreślonym z listy gatunków grzybów chronionych, a więc można go zbierać.


Wcześniej można było go zbierać u naszych południowych sąsiadów.
Szmaciak jest bardzo smacznym grzybem, gdy na niego trafimy warto go zabrać.
Siedzuń smażony panierowany jest pyszny. Sprawdzi się jako przekąska lub danie główne.

  • Siedzuń,
  • jajka,
  • mąka (u mnie gryczana),
  • bułka tarta,
  • masło i olej rzepakowy,

Siedzunia umyć – do miski wlać wodę, dodać garść soli i wymieszać. Włożyć grzyba, chwilę go pomoczyć, wyjąć przepłukać. Operację powtórzyć.
Dzięki moczeniu w słonej wodzie, łatwiej oczyścimy go z piasku i innych fragmentów ściółki leśnej.


Umytego grzyba osuszyć i pokroić w plastry grubości około 2 cm, oprószyć mąką.
Zanurzyć w rozmąconych jajkach, a następnie obtoczyć w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać masło z olejem. (Ja na patelni kładę papier do pieczenia i na nim smażę, dzięki czemu mam pewność, że grzyby nie będą przywierały.)
Kłaść grzyby na rozgrzanym tłuszczu.
Smażyć z obu stron na rumiano.
Przed podaniem oprószyć solą i pieprzem.


Podałam z topinamburem.



4 komentarze:

  1. Czy to jest ta słynna kozia broda? :) Nigdy nie miałam okazji trafić na tego grzyba w lesie, a słyszałam już niejednokrotnie, że smak jest dość wyjątkowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, to ten grzybek :) całkiem smaczny :) i struktura też

      Usuń
  2. Kozia broda to kozia broda a siedzuń to siedzuń. To sa dwa różne grzyby

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uczono mnie, ze to jest to samo, tu potwierdzenie https://pl.wikipedia.org/wiki/Siedzuń_sosnowy "W polskim piśmiennictwie mykologicznym gatunek ten opisywany był też jako płaskosz sorokop, sorokop, sieduń, siedź, kozia broda kędzierzawa, kozia broda włoska, płaskorz, szmaciak, szmaciak gałęzisty, siedzuń borowy, strzępiak kędzierzawy"

      Usuń