poniedziałek, 7 października 2019

Siedzuń sosnowy – szmaciak smażony panierowany



Siedzuń sosnowy, zwany potocznie szmaciakiem jest grzybem który został 9 października 2014 wykreślonym z listy gatunków grzybów chronionych, a więc można go zbierać.


Wcześniej można było go zbierać u naszych południowych sąsiadów.
Szmaciak jest bardzo smacznym grzybem, gdy na niego trafimy warto go zabrać.
Siedzuń smażony panierowany jest pyszny. Sprawdzi się jako przekąska lub danie główne.

  • Siedzuń,
  • jajka,
  • mąka (u mnie gryczana),
  • bułka tarta,
  • masło i olej rzepakowy,

Siedzunia umyć – do miski wlać wodę, dodać garść soli i wymieszać. Włożyć grzyba, chwilę go pomoczyć, wyjąć przepłukać. Operację powtórzyć.
Dzięki moczeniu w słonej wodzie, łatwiej oczyścimy go z piasku i innych fragmentów ściółki leśnej.


Umytego grzyba osuszyć i pokroić w plastry grubości około 2 cm, oprószyć mąką.
Zanurzyć w rozmąconych jajkach, a następnie obtoczyć w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać masło z olejem. (Ja na patelni kładę papier do pieczenia i na nim smażę, dzięki czemu mam pewność, że grzyby nie będą przywierały.)
Kłaść grzyby na rozgrzanym tłuszczu.
Smażyć z obu stron na rumiano.
Przed podaniem oprószyć solą i pieprzem.


Podałam z topinamburem.



2 komentarze:

  1. Czy to jest ta słynna kozia broda? :) Nigdy nie miałam okazji trafić na tego grzyba w lesie, a słyszałam już niejednokrotnie, że smak jest dość wyjątkowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, to ten grzybek :) całkiem smaczny :) i struktura też

      Usuń