czwartek, 10 października 2019

Naleśniki ze szpinakiem, pomidorami i mozzarellą


  • Ciasto naleśnikowe:
  • 200 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 30 g masła,
  • 300 – 350 ml mleka,
  • nadzienie:
  • 500 g szpinaku świeżego,
  • sól,
  • gałka muszkatołowa,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kulka (125 g) mozzarelli na 3 naleśniki,
  • 3 średniej wielkości pomidory na 6 naleśników,
  • olej słonecznikowy lub rzepakowy,

Szpinak przebrać, dokładnie umyć.
Na głębokiej patelni (może być w garnku) rozgrzać masło, dodać rozgnieciony czosnek i startą gałkę muszkatołową, a następnie wrzucić szpinak. Chwilę dusić tak, aby wszystkie listki „złapały” masło. Lekko posolić i dokładnie wymieszać.

Jajka ubijać dodając mąkę i mleko, szczyptę soli i rozpuszczone masło. W razie potrzeby dolać trochę wody gazowanej lub dosypać mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Odstawić na minimum 15 minut.

Pomidory obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki. Wyjąć pestki.
Pomidory pokroić w drobną kostkę. Ułożyć na sicie, aby pozbyć się jak najwięcej płynu.
Mozzarellę pokroić w plasterki.

Smażyć naleśniki - patelnię rozgrzać, smarować olejem (pędzelek maczam w oleju), łyżką wazową nalewać porcję ciasta rozlewając je na całej powierzchni patelni. Gdy naleje się zbyt dużo ciasta, należy je zlać – naleśniki nie powinny być za grube. Gdy ciasto się zetnie, obrócić łopatką lub podrzucić :) . Usmażone naleśniki składać na odwróconym do góry dnem talerzu.
Do smażenia naleśników używam patelni do naleśników. Jest ona płaska, dzięki czemu wygodniej je przewracać, czy podrzucać.


Na naleśniku układać trochę szpinaku.


Na szpinaku kłaść pomidory,



a następnie mozzarellę.
Zwijać w rulony.


Układać w formie do zapiekania.


Skropić olejem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 – 20 minut.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza