Pyszne ciastka kruche z konfiturą różaną, białą czekoladą i migdałami. UWAGA!!!! Oprószone solą uzależniają.
Ciasto:
3 żółtka,
300 g mąki pszennej,
200 g masła,
100 g cukru pudru,
nadzienie:
100 – 150 g konfitury z płatków róży,
80 g białej czekolady,
30 g migdałów bez skórki,
białko do smarowania ciasta,
sól (najlepiej płatki soli)
Ciasto: wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować.
Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki.
Migały posiekać.
Czekoladę zetrzeć.
Ciasto rozwałkować. Wykrawać z ciasta koła. W połowie kół wyciąć środki (powstaną krążki).
Pełne koła smarować konfiturą różaną.
Na konfiturze kłaść krążki.
Ciastka posmarować rozmąconym białkiem.
Posypać startą białą czekoladą.
Ciastka ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec 15 minut.
Po 10 minutach środek ciastek posypać migdałami.
Upieczone wyjąć i oprószyć solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz