wtorek, 6 października 2020

Nogi kaczki pieczone z figami


Kaczka kocha owoce z wzajemnością. Chyba wszyscy lubimy kaczkę z jabłkami, proponuję kaczkę z figami (całą kaczkę należy podzielić na ćwiartki), nogi z kaczki z figami.


  • 4 nogi kaczki,

  • 8 świeżych fig,

  • sok z jednej pomarańczy,

  • 1 łyżeczka cynamonu,

  • kilka gałązek tymianku,

  • 4 łyżki miodu,

  • 100 – 150 ml dobrego bulionu,

  • sól,


Nogi kaczki położyć na zimnej patelni skórą do dołu i smażyć na małym ogniu, aż się skóra zrumieni.

Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem wytopionym podczas smażenia nóg kaczki.

Ułożyć nogi, oprószyć solą.



Wokół ułożyć figi pokrojone w ćwiartki i gałązki tymianku.

Miód wymieszać z cynamonem, bulionem i sokiem z pomarańczy.

Polać mieszaniną kaczkę.



Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 60 - 70 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz