piątek, 16 października 2020

Ruskie pierogi z grzybami


  • nadzienie:

  • 750 g obranych ziemniaków,

  • 250 g białego sera,

  • 2 cebule,

  • 40 g suszonych grzybów,

  • sól,

  • pieprz,

  • olej,


  • ciasto:

  • 400 g mąki pszennej,

  • 220 ml ciepłej wody


Nadzienie: ziemniaki ugotować do miękkości. Odlać wodę i odparować. Lekko przestudzić i przepuścić przez praskę do ziemniaków.

Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju, dodać pokruszone suche grzyby. Przesmażyć, wlać 300 ml wody i dusić aż grzyby będą miękkie. Gdy grzyby będą miękkie smażyć jeszcze chwilę, aby odparować płyn. Ostudzić.

Ser i cebulę z grzybami zemleć.

Wymieszać z ziemniakami, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto: mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać ciepłą wodę. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje masy ziemniaczano-serowej, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi).

Wrzucać do wrzącej osolonej wody z odrobiną oleju, zamieszać, przykryć pokrywką. Gdy pierogi się zagotują należy je wyjąć.



Podawać z wody, podsmażone ze skwarkami z boczku, lub panierowane smażone.


Ugotowane pierogi zamoczyć w rozmąconym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na tłuszczu, na rumiano z obu stron.




 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza