nadzienie:
750 g obranych ziemniaków,
250 g białego sera,
2 cebule,
40 g suszonych grzybów,
sól,
pieprz,
olej,
ciasto:
400 g mąki pszennej,
220 ml ciepłej wody
Nadzienie: ziemniaki ugotować do miękkości. Odlać wodę i odparować. Lekko przestudzić i przepuścić przez praskę do ziemniaków.
Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju, dodać pokruszone suche grzyby. Przesmażyć, wlać 300 ml wody i dusić aż grzyby będą miękkie. Gdy grzyby będą miękkie smażyć jeszcze chwilę, aby odparować płyn. Ostudzić.
Ser i cebulę z grzybami zemleć.
Wymieszać z ziemniakami, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto: mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać ciepłą wodę. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje masy ziemniaczano-serowej, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi).
Wrzucać do wrzącej osolonej wody z odrobiną oleju, zamieszać, przykryć pokrywką. Gdy pierogi się zagotują należy je wyjąć.
Podawać z wody, podsmażone ze skwarkami z boczku, lub panierowane smażone.
Ugotowane pierogi zamoczyć w rozmąconym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na tłuszczu, na rumiano z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz