wtorek, 13 października 2020

Ciasto bezowo – biszkoptowe


Słodkie, delikatne, pyszne ciasto dla łasuchów.

Ciasto bezowo – biszkoptowe z kremem russel beza.


  • beza:

  • 3 białka (około 110 g),

  • 50 g cukru,

  • 200 g cukru pudru,

  • biszkopt:

  • 3 jajka (około 170 g),

  • 70 g cukru,

  • 100 g mąki pszennej tortowej,

  • 10 g mąki ziemniaczanej,

  • krem:

  • 2 białka małych jajek (około 60g),

  • 150 g cukru,

  • 300 g miękkiego masła,

  • 1 łyżka spirytusu (6 g),

  • 1 łyżeczka rumu (3g),

  • 80 g wody,

  • polewa:

  • 75 g masła,

  • 30 g cukru,

  • 3 łyżki kakao,

  • 4 łyżki wody

  • 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych (arachidowych),


Beza: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż otrzymamy sztywną, gęstą, lśniącą pianę.

Następnie wsypać cukier puder i wymieszać.



Przełożyć masę do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachy wyłożone papierem do pieczenia, w paski szerokości około 2 cm, w odstępach 2 centymetrów.

Piec w piekarniku nagrzanym do 110 stopni około godziny.

Biszkopt: żółtka ubić z 60 g cukru. Białka ubić z 10 g cukru.

Wymieszać delikatnie, ale dokładnie obie masy, dosypując obie mąki.

Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachy z



upieczoną i ostudzona bezą, 


wypełniając miejsca między paskami ciasta bezowego.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 – 15 minut.

Krem: białka ubić z 25 g cukru na sztywną pianę.

Do garnuszka wlać 80 g wody i wsypać 125 g cukru.

Gotować, aż syrop osiągnie temperaturę 118 stopni.

Małym strumieniem wlewać gorący syrop do ubijanych białek.

Otrzymany krem beza odstawić do ostudzenia.

Masło ubić na pulchną masę. Dalej ubijając dodawać bezę.

Następnie dodać spirytus i rum.

Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty.

Jeden blat posmarować połową kremu.

Przykryć drugim blatem.

Wierzch posmarować drugą połową kremu.

Wstawić do lodówki.

Przygotować polewę: wszystkie składniki włożyć do garnuszka i podgrzewać do rozpuszczenia cukru i masła. Nie gotować!!!



Ciasto polać polewą i posypać orzechami.





7 komentarzy:

  1. Czy ciasto nalezy upiec na dwoch blachach czy jednej i przekroic? Przepis nie jest jednoznaczny. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma znaczenia, ja piekę na jednej i potem przecinam na pół, ale można na dwóch. Serdecznie pozdrawiam

      Usuń
  2. Czy w bezie cukier i cukier puder nie powinny być w odwrotnych proporcjach?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja z pytaniem >< zrobiłem ciasto BEZOWE (na biszkopcie) z małych bez i przełożyłem to wszystko masą krówkową ( wymieszaną ze śmietana 36 i żelatyną do deserów Dr. Oetker) ale juz na drugi dzień bezy zaczęły sie rozpuszcza - dodam tylko że bezy były robione bez maki tylko białko i cukier puder.
    * * * *
    Baezy robione z 5 białek + 200g cukru pudru >< suszone 90min w tem.110/120 stopni

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety bezy z kremem długo stać nie mogą, deser bezowy najlepiej przygotować krótko przed spożyciem. Bardzo mało cukru na taką ilość białka, nie miał szans deser postać dłużej :( Pozdrawiam

      Usuń