sobota, 24 października 2020

Rolada czekoladowa


  • Biszkopt:

  • 6 jajek,

  • 6 łyżek cukru pudru,

  • 2 łyżki kakao,

  • 6 łyżek mąki pszennej tortowej,

  • sól,


  • krem:

  • 2 białka,

  • 150 g cukru,

  • 500 g serka mascarpone,

  • 2 łyżki rumu,


  • 1/2 dużego mango,

  • ewentualnie chilli w proszku lub nitki chilli


Biszkopt: jajka lekko ubić, dodać cukier i ubić na sztywna masę.

Mąkę wymieszać z kakao i dodać do masy jajecznej. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać.



Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut.


Upieczone ciasto przykryć czystą ściereczką i 


odwrócić blachę do góry dnem na blat.

Zdjąć z wierzchu papier, na którym piekło się ciasto. Zwinąć w rulon zawijając w ściereczkę i odłożyć do ostygnięcia.

Krem: białka ubić z 25 g cukru na sztywną pianę.

Do garnuszka wlać 80 g wody i wsypać 125 g cukru.

Gotować, aż syrop osiągnie temperaturę 118 stopni.

Małym strumieniem wlewać gorący syrop do ubijanych białek.

Otrzymany krem beza odstawić do ostudzenia.

Serek mascarpone lekko ubić/dokładnie rozmieszać.

Połączyć z bezą lekko ubijając.

Następnie dodać rum.



Biszkopt rozwinąć. Na biszkopcie rozłożyć krem, zostawiając około 3 cm wolnego ciasta, wzdłuż dłuższego brzegu. Krem można posypać chilli w proszku, ja posypałam nitkami chilli.

Na kremie rozłożyć pokrojone mango.

Zwijać ciasto w rulon, zaczynając od dłuższego brzegu z kremem. Następnie odstawić w chłodne miejsce do ostudzenia, najlepiej na kilka godzin.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz