Biszkopt:
6 jajek,
6 łyżek cukru pudru,
2 łyżki kakao,
6 łyżek mąki pszennej tortowej,
sól,
krem:
2 białka,
150 g cukru,
500 g serka mascarpone,
2 łyżki rumu,
1/2 dużego mango,
ewentualnie chilli w proszku lub nitki chilli
Biszkopt: jajka lekko ubić, dodać cukier i ubić na sztywna masę.
Mąkę wymieszać z kakao i dodać do masy jajecznej. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Upieczone ciasto przykryć czystą ściereczką i
odwrócić blachę do góry dnem na blat.
Zdjąć z wierzchu papier, na którym piekło się ciasto. Zwinąć w rulon zawijając w ściereczkę i odłożyć do ostygnięcia.
Krem: białka ubić z 25 g cukru na sztywną pianę.
Do garnuszka wlać 80 g wody i wsypać 125 g cukru.
Gotować, aż syrop osiągnie temperaturę 118 stopni.
Małym strumieniem wlewać gorący syrop do ubijanych białek.
Otrzymany krem beza odstawić do ostudzenia.
Serek mascarpone lekko ubić/dokładnie rozmieszać.
Połączyć z bezą lekko ubijając.
Następnie dodać rum.
Biszkopt rozwinąć. Na biszkopcie rozłożyć krem, zostawiając około 3 cm wolnego ciasta, wzdłuż dłuższego brzegu. Krem można posypać chilli w proszku, ja posypałam nitkami chilli.
Na kremie rozłożyć pokrojone mango.
Zwijać ciasto w rulon, zaczynając od dłuższego brzegu z kremem. Następnie odstawić w chłodne miejsce do ostudzenia, najlepiej na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz