czwartek, 1 października 2020

Sielawa smażona


Sielawa bardzo smaczna ryba z rodziny ryb łososiowatych.


  • 1 kg sielawy,

  • 100 ml mąki pszennej,

  • 100 ml mąki ziemniaczanej,

  • sól,

  • masło i olej do smażenia,



Sielawę oczyścić, wypatroszyć. Ja nie obcinam głowy.

Umyć. Osuszyć.

Oprószyć solą.

Obie mąki wymieszać.

Rybę dokładnie obtaczać w mące.

Przed położeniem ryby na patelnię strząsnąć nadmiar mąki.



Ryby kłaść na rozgrzany tłuszcz (masło z olejem), smażyć z obu stron na rumiano.

Uważać, aby nie przesmażyć ryby.



Aby sprawdzić czy ryba jest usmażona, należy metalową wykałaczką nakłuć rybę do środka, jeżeli po 10 sekundach metal będzie ciepły/gorący oznacza, że ryba jest gotowa.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz