Sielawa bardzo smaczna ryba z rodziny ryb łososiowatych.
- 1 kg sielawy, 
- 100 ml mąki pszennej, 
- 100 ml mąki ziemniaczanej, 
- sól, 
- masło i olej do smażenia, 
Sielawę oczyścić, wypatroszyć. Ja nie obcinam głowy.
Umyć. Osuszyć.
Oprószyć solą.
Obie mąki wymieszać.
Rybę dokładnie obtaczać w mące.
Przed położeniem ryby na patelnię strząsnąć nadmiar mąki.
Ryby kłaść na rozgrzany tłuszcz (masło z olejem), smażyć z obu stron na rumiano.
Uważać, aby nie przesmażyć ryby.
Aby sprawdzić czy ryba jest usmażona, należy metalową wykałaczką nakłuć rybę do środka, jeżeli po 10 sekundach metal będzie ciepły/gorący oznacza, że ryba jest gotowa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 





 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz