poniedziałek, 26 października 2020

Szarlotka super łatwa i szybka – szarlotka sypana


Szarlotka super łatwa i szybka znana bardziej jako szarlotka sypana, ciasto z PRL-u.

Bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu.

Ciasto bez jajek.



  • Ciasto:

  • szklanka mąki pszennej,

  • szklanka kaszy manny,

  • szklanka cukru,

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,


  • 200 g zmrożonego masła (w oryginale 250 g),


  • jabłka:

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek,

  • cukier waniliowy lub cynamon,



Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z cukrem waniliowym lub cynamonem (około 2 łyżeczek).

Do miski wsypać wszystkie sypkie składniki ciasta: mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszać.

Formę do pieczenia ciast (u mnie kwadratowa o boku 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.



Trochę więcej niż połowę suchej masy wsypać do formy i równomiernie rozłożyć.

Wygładzić.



Na cieście ułożyć jabłka.


Na jabłka wsypać drugą część ciasta.


Na cieście rozłożyć masło starte na tarce o grubych oczkach.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 – 50 minut.



Można posypać cukrem pudrem, ale po co?



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz