czwartek, 11 lutego 2021

Faworki drożdżowe



Faworki, kruche ciastka smażone. Muszą być delikatne i kruche, rozpływające się w ustach.

Proponuję faworki z ciasta drożdżowego. Faworki drożdżowe też są dobre.


Drożdże wymieszać z mlekiem i łyżeczką cukru, odstawić aby „się ruszyły”.

Jajka i żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę.

Do masy jajecznej dodać mąkę, drożdże, rum i zagnieść lśniące ciasto. Następnie dodać rozpuszczone masło i zagnieść.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wałkować. Jeżeli będziemy wałkować ciasto grubo otrzymamy ciastka w stylu racuchów, pączków....

Jeżeli będziemy wałkować ciasto cienko, ale troszkę grubiej niż przy zwykłych faworkach, wówczas otrzymamy faworki. I według mnie takie są lepsze 😊



Ciasto kroimy na paski szerokości około 3 cm i długości takiej, aby zmieściły się na patelni. Kroimy nożem lub radełkiem.

Na środku każdego paska należy zrobić nacięcie wzdłuż – około 3-5 cm, przez które należy przewinąć pasek.

Rozgrzać smalec z rumem w głębokiej patelni.


Faworki smażymy w gorącym tłuszczu na jasnozłoty kolor z każdej strony. Usmażone wyjmujemy na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym.

Ostudzone oprószamy cukrem pudrem wymieszanym z wanilią.




Układamy na półmiskach w piramidkę.



  • 450 g mąki (u mnie krupczatka),

  • 200 ml letniego mleka,

  • 100 g masła,

  • 3 jajka,

  • 2 żółtka,

  • 80 g cukru pudru,

  • 20 ml spirytusu lub rumu,

  • 7 g suchych drożdży,


  • mąka do podsypywania podczas wałkowania,


  • 1,2 kg smalcu

  • 2 -3 łyżki rumu lub spirytusu,


  • cukier puder z cukrem waniliowym



talerz z 




2 komentarze:

  1. Takich faworków to jeszcze nie jadłam. Widocznie trzeba spróbować zrobić. A jak zrobię to dam znać.

    OdpowiedzUsuń