środa, 20 czerwca 2012

Ciasto z agrestem

  • 360 g mąki,
  • 4 jajka,
  • 150 g zimnego masła,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 240 g cukru,
  • 1000 g agrestu,
  • 2 łyżki kakao.
Mąkę, żółtka, masło, 120 gram cukru i proszek do pieczenia wrzucić do miksera. Krótko zmiksować. Następnie całość przełożyć do miski i szybko ulepić z ciasta kulę, zawinąć ciasto w ściereczkę i odłożyć do lodówki na minimum pół godziny.
Agrest „ogolić” – obciąć końcówki i umyć, osuszyć. Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać na błyszczącą pianę.
Tortownicę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto podzielić na dwie części. 2/3 wyłożyć dno tortownicy, wyłożyć na nie agrest. 1/3 ciasta wymieszać z kakao. Niewielką ilością pokruszonego ciasta posypać agrest. Przykryć białkiem i posypać pokruszonym ciastem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 50 - 60 minut.



Do ciasta z agrestem Joasi polecam: Piesporter Riesling Auslese 2011, Mosela, Niemcy.
Ogólnie dostępne, cena w Makro C&C około 37 zł.

Białe słodkie wino o pięknej złotej barwie. Na nosie eksploduje potęgą aromatów:
moreli, suszonych skórek pomarańczy, płatków róży i miodu. Na podniebieniu soczyste, rześkie, długie. Riesling ze swoją kwasowością i słodyczą jest genialny w zestawieniu z ciastem. Czuje się wino i docenia smak deseru. Kwasowość agrestu doskonale wydobywa rozpływającą się w ustach słodycz wina. Wino pierwsza klasa a w połączeniu z ciastem Joasi to prawdziwa ambrozja.
Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz

P.S. Auslese - Oznacza dosłownie "wybrany zbiór"; słowa te umieszczone na etykietach win niemieckich określają, że wino było wyprodukowane z wyselekcjonowanych winogron pierwszej jakości. Selekcja taka jest przeprowadzana przez doświadczonych pracowników, przy czym istnieje selekcja kilkustopniowa (winogrona mniej lub bardziej dojrzałe oraz zaatakowane przez pleśń szlachetną). Na podstawie takiej selekcji są rozróżniane: Spätlese - wina z winogron późnego zbioru, Auslese - wina wyłącznie z zupełnie dojrzałych winogron (po odrzuceniu wszystkich chorych lub niedojrzałych gron), a Beernauslese - wina – z przejrzałych winogron, wreszcie najwyżej cenione Trockenbeernauslese - wina z winogron przejrzałych i poddanych działaniu pleśni szlachetnej. Ostatnie dwa gatunki są produkowane tylko w latach bardzo pomyślnych pod względem warunków klimatycznych i oczywiście sprzedawane po bardzo wysokich cenach. Wszystkie te wina były zaliczane w byłym RFN - wg prawa winiarskiego z 1971 r. - do najwyższej grupy jakościowej, czyli do tzw. win jakościowych z deklaracją typu (Qualitätsweine mit Prädikat).

7 komentarzy:

  1. nareszcie wrócił agrest:-)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jestem za bardzo "ciastowa", ale kawałek tego bym zjadła. I dobrym winkiem popiła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe wypieki az slinka leci :)! Mała prośba, podawaj wielkość formy do pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ok, święta racja, już podaję 24 cm
      pozdrawiam

      Usuń
  4. Na pewno takie ciasto nie jest za słodkie. Takie własnie lubię. Serdecznie pozdrawiam.
    http://balakier-style.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie jest, nie piekę bardzo słodkich ciast gdyż wolę właśnie mniej słodkie
      pozdrawiam

      Usuń