środa, 20 czerwca 2012

Ciasto z agrestem




Agrest przez lata niedostępny w sklepach, powoli powraca na sklepowe półki. Warto po niego sięgnąć i pamiętajmy, że sezon na agrest jest krótki, a mrożonego nie kupimy.

Mąkę, żółtka, masło, 120 gram cukru i proszek do pieczenia wrzucić do miksera. Krótko zmiksować. Następnie całość przełożyć do miski i szybko ulepić z ciasta kulę, zawinąć ciasto w ściereczkę i odłożyć do lodówki na minimum pół godziny.
Agrest „ogolić” – obciąć końcówki i umyć, osuszyć. Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać na błyszczącą pianę.
Tortownicę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto podzielić na dwie części. 2/3 wyłożyć dno tortownicy, wyłożyć na nie agrest. 1/3 ciasta wymieszać z kakao. Niewielką ilością pokruszonego ciasta posypać agrest. Przykryć białkiem i posypać pokruszoną resztą ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 50 - 60 minut.


  • 360 g mąki,
  • 4 jajka,
  • 150 g zimnego masła,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 240 g cukru,
  • 1 kg agrestu,
  • 2 łyżki kakao.

7 komentarzy:

  1. nareszcie wrócił agrest:-)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jestem za bardzo "ciastowa", ale kawałek tego bym zjadła. I dobrym winkiem popiła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe wypieki az slinka leci :)! Mała prośba, podawaj wielkość formy do pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno takie ciasto nie jest za słodkie. Takie własnie lubię. Serdecznie pozdrawiam.
    http://balakier-style.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie jest, nie piekę bardzo słodkich ciast gdyż wolę właśnie mniej słodkie
      pozdrawiam

      Usuń