poniedziałek, 25 czerwca 2012

Cukinia faszerowana




  • 320 gram mięsa z indyka,
  • 0,5 strączka chilli,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 2 młode cebulki,
  • łyżka posiekanej mięty,
  • jajko,
  • 50 gram sera halloumi,
  • pieprz,
  • olej,
  • cukinia – 10 sztuk małych okrągłych cukinii.


Indyka pokroić w cienkie paski. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim indyka, dodać posiekaną cebulkę, rozgnieciony ząbek czosnku, następnie miętę, dodać pieprz.
Cukinie umyć, wytrzeć. Ściąć wierzchy, nie wyrzucać. Cukinie wydrążyć.
Ser halloumi drobno pokroić, wymieszać z rozbełtanym jajkiem.
Cukinie do połowy wypełnić indykiem zalać mieszaniną jajka z serem, uzupełnić indykiem, przykryć wierzchem.
Każdą oddzielnie zawinąć w papier SAGA i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 40 minut.


Do cukini faszerowanej Joasi polecam AOC Côtes Du Rhône 2011, Francja. Dostępne w
Makro C&C, cena około 20zł

Czerwone wino o jasnej rubinowej barwie. Na nosie stonowane eleganckie owocowe nuty charakterystyczne dla szczepu grenache. Na podniebieniu apetyczne, łagodne z aksamitną strukturą. Do miękkiej słodkiej cukinii świetnie pasuje wywarzony, dobrze zaznaczony owoc wina. Delikatna, apetyczna kwasowość wina doskonale będzie przełamywać smak papryczki chili i współgrać z aksamitnością serka.
Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz

 P.S. Sól w potrawie to bardzo ważny czynnik, wyznaczający charakter wina, jaki musimy dobrać do potrawy, aby wino było dopasowane. Wino wybieramy z dość dobrze zaznaczoną owocowością nigdy nie wybieramy win dobrze zbudowanych mocnych.


3 komentarze:

  1. z pewnością pycha, ale czym ten serek można zastąpić - feta czy mozzarela??

    OdpowiedzUsuń
  2. zastąpiłabym fetą i wtedy dodałabym sól ;)
    tu nie użyłam soli ponieważ halloumi jest słony

    OdpowiedzUsuń