czwartek, 7 czerwca 2012

Długo wyczekiwany obiad - młode ziemniaczki z młodą kapustą

Nareszcie, nareszcie są nasze młode ziemniaki, nie jakieś niby młode, ale prawdziwe młode kartofelki. Niektórzy nie lubią, a raczej nie gotują, bo boją się ich skrobania. Jeżeli namoczy się je  w zimnej wodzie z solą to skrobanie jest dużo łatwiejsze, ale czy aby na pewno potrzebne?
Ja moczę ziemniaki w osolonej wodzie a następnie pocieram je o siebie, porządnie przepłukuję i już. Schodzi z nich wierzchnia warstwa skórki a ta przylegająca pozostaje i naprawdę ona nie przeszkadza. Jest delikatna, nie przeszkadza w jedzeniu a zapobiega rozpadaniu się kartofli, dzięki niej do końca pozostają całe, nie rozsypują się. Wystarczy ugotować je w osolonej wodzie z dodatkiem łodyg koperku, odcedzić, dodać masło i posiekany koperek, troszkę odparować i… i gotowe. Żadna filozofia a ile radości z jedzenia….
A do kartofelków młoda kapusta.  Też szybko się ją robi. Ja nie dodają do niej ani koperku ani zasmażki. 
  • młoda kapusta
  • młoda kapusta 1,5 kg,
  • sól,
  • 200 g młodej cebuli,
  • olej do smażenia,
  • listek laurowy,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 5-6 ziaren pieprzu czarnego,
  • sok z cytryny,
  • cukier,
Kapustę należy poszatkować, przełożyć do miski i posolić, tak z pełną łyżkę soli na główkę kapusty. Porządnie wymieszać i odstawić, aby puściła sok.
Cebulę pokroić w półplasterki. Do rozgrzanego garnka wlać olej, wrzucić cebulę i dusić do miękkości. Dodać listek laurowy, ziele angielskiego, pieprz czarny ( ja przyprawy wkładam do specjalnego pojemniczka  – coś podobnego do koszyczka do parzenia herbaty- dzięki czemu nie mam potem problemu usunięciem przypraw), wlać gorącą wodę ( około 200 ml). Kapustę porządnie odcisnąć i wrzucić ją do gotującej się cebuli. Gotować aż kapusta osiągnie wymaganą przez nas twardość – jedni wolą miękką inni lekko twardą. Następnie należy dodać sok z cytryny lub kwasek cytrynowy i cukier do smaku. Zagotować.
Nie dodaję zasmażki. Można do kapusty na koniec dorzucić posiekany koperek.
Poprzez nasolenie kapusty i odciśnięcie soku pozbywamy się z niej goryczki.
Kapusta nie lubi dusić się na sucho. W razie potrzeby dolewać gorącą wodę.



Do młodej kapusty z ziemniaczkami Joasi polecam: A. Zirnhelt Riesling, A.C. Alzacja, Francja. Dostępne w Makro C&C, cena około 27 zł.

Białe wytrawne wino o słomkowej barwie z zielonymi refleksami oraz owocowych aromatach, w których dominują cytrusy, morele z uroczą nutą wiosennych kwiatów. W ustach
świeże, soczyste o przyjemnej owocowości, wyważonej kwasowości. Dzięki doskonałej strukturze, przepysznie współgra z charakterem potrawy, podkreśla jej delikatność i aksamitność. Kwasowość wina w parze z kapustą w wykonaniu Joasi ujawnia swoją słodycz, która pojawia się na finiszu.
Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz


P.S.  W regionie Alzacji silnie zakorzeniona jest kapusta, a zwłaszcza kapusta kiszona. Specyfika alzackiej kuchni są także dania z wieprzowiny i bogaty wybór wędlin. Boczek, szynka, łopatka wędzona. Duży wybór wędlin : kiełbasa, kiełbaski wątrobiane, i inne specjały dość mocno przypominają kuchnie polską I stąd do wielu polskich dań mile widziany jest kieliszek białego wytrawnego wina z Alzacji.  

3 komentarze:

  1. Mój ulubiony obiadek.Fajnie, że piszesz tez takie przepisy na proste potrawy.serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też bardzo lubię czasem zjeść taki tradycyjny standardzik :) Szkoda tylko, że tak bardzo sezonowy :(

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja jestem przeciw! młoda kapustka MUSI być z koperkiem i już:-))) a zasmażki tez nie daję, ale jestem zwolenniczką konkretniejszej wersji - albo robię ją na niewielkiej ilości wywaru z kostek wieprzowych, albo dodaję przesmażony, pokrojony w kostkę boczek wędzony, i to dopiero jest pycha!

    a jako ciekawostka - po za "sezonem" można zrobić podróbkę z kapusty pekińskiej

    OdpowiedzUsuń