niedziela, 17 czerwca 2012

Karczek z dzika - zrazy zawijane



Marynata:
  • 700 ml wina czerwonego wytrawnego,
  • 2 cebule,
  • łyżka goździków,
  • łyżka jałowca,
  • łyżka ziela angielskiego,
  • łyżka pieprzu czarnego,
  • 5 ząbków czosnku,
  • sól.
Karczek z dzika
  • 6 ziaren jałowca,
  • 6 goździków,
  • ziele angielskie,
  • pieprz,
  • sól,
  • łyżeczka kakao na kotlet,
  • łyżeczka powideł śliwkowych na kotlet,
  • 300 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 200-300 ml bulionu – jaki akurat mamy, byle nie drobiowy,
  • słoiczek konfitury z wiśni ( najlepiej własnej roboty, wówczas mamy pewność że są to wiśnie i nie ma wody )
  • 2 średnie cebule,
  • mąka do oprószenia,
  • tłuszcz do smażenia - smalec, masło, ewentualnie olej- można wybrać
Marynata:
Zagotować wino z pokroją w plasterki cebulą, rozgniecionym czosnkiem, oraz stłuczonymi/ rozgniecionymi wszystkim przyprawami. Gotować 5 minut. Odstawić do schłodzenia.
Karczek oczyścić ze zbędnych błon. Włożyć do ostudzonej marynaty – cały musi być przykryty . Odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.


Karczek wyjąć z marynaty, opłukać, osuszyć. Pokroić kotlety, rozbić.
Jałowiec, ziele, goździki, pieprz zmielić, wymieszać z solą.
Kotlety oprószyć połową przypraw. Każdy kotlet posypywać łyżeczką kakao, smarować powidłami śliwkowymi i zawijać, spinać wykałaczkami. Kotlety oprószyć mąką i smażyć na „złoty kolor”, przełożyć do garnka. Na patelnię wrzucić pokrojoną w półplasterki cebulę i dusić do miękkości. Przełożyć do garnka z mięsem. Wlać wino i bulion. Dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia dodać wiśnie z konfitury i dusić jeszcze z 5 minut.



Do karczka z dzika Joasi polecam: Rancho Zabaca Zinfandel 2010, Sonoma Country California. Ogólnie dostępne, cena w Makro C&C około 47 zł.
Czerwony wytrawny zinfandel o pięknej rubinowej barwie. W bukiecie wina dominują aromaty: wiśni, leśnych jeżyn, śliwki ze szczyptą przypraw korzennych – bardzo aromatyczne. Na podniebieniu gładkie, harmonijne, dobrze zbudowane o długim finiszu.
Wino posiada odpowiednie ciało, aby unieść masyw dania. Duża owocowość i cukier resztkowy, który często występuje w winach kalifornijskich doskonale tworzy harmonie z sosem. Bogate danie i kawał wina.
Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz


P.S. Często na półkach sklepowych spotykamy wino o nazwie „white zinfandel”.
Proszę pamiętać, że nie jest to szczep – jest to wino o kolorze różowym, które powstało ze szczepu zinfandel.
Maceracja skórek winogron zinfandela w procesie produkcji wina jest stosunkowo krótka, co powoduje, że ze szczepu czerwonego otrzymujemy różowe wino.

2 komentarze:

  1. No w życiu nie wpadłabym na takie zestawienie produktów!!:) Ale lubię na słodko, więc pewnie smaczne będzie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Godne zapamiętania , bo często mam takie mięso i nie wiem jak je przyrządzić :(
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń