wtorek, 26 czerwca 2012

Kurki w cieście francuskim




  • 400 gram kurek,
  • 2 łyżki masła,
  • 80 ml białego wina półwytrawnego,
  • 150 ml śmietany kremówki,
  • sól,
  • pieprz,
  • ciasto francuskie – ja używam ciasta z masłem.

Kurki oczyścić. Jeżeli są duże pokroić. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić posiekaną cebulę, lekko poddusić, dodać kurki, dusić. Następnie wlać wino i dusić aż sos odparuje. Wlać śmietanę i jeszcze dusić aż sos zgęstnieje.
Z ciasta upiec  dowolne formy – może być jedna duża tarta, mogą być mini tarty lub jakiekolwiek inne kształty… Do upieczonych foremek z ciasta francuskiego włożyć kurki i zapiekać 5 minut.



Do kurek w cieście francuskim Joasi polecam Woodbridge Chardonnay 2010, Robert
Mondavi, Kalifornia.
Ogólnie dostępne, cena w Makro C&C około 37 zł.

Wino o pięknej złotej barwie z pięknymi srebrnymi refleksami. Na nosie dominują subtelne, wyszukane aromaty świeżych cytrusów, dojrzałych owoców tropikalnych z ujmującymi nutami charakterystycznymi dla tego szczepu kwiatów pomarańczy i słodkich przypraw. Na podniebieniu apetyczne, skoncentrowane, długie z przyjemnymi waniliowymi nutami. Danie Joasi w połączeniu z chardonnay jest tutaj idealne. Smak wina będzie doskonale podkreślony przez krągły, jedwabny charakter dania. Tostowe nuty wina zostaną doskonale wydobyte przez strukturę francuskiego ciasta.
Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz

 P.S. Delikatne i kremowe grzyby bardzo dobrze sprawdzają się w towarzystwie win białych, które charakteryzują się bogatą strukturą i które są starzone w beczkach. Wina starzone są bogate w nuty waniliowe, struktura staje się kremowa i to jest idealny łącznik miedzy daniem a winem.

5 komentarzy:

  1. Czy ja muszę takie rzeczy na czarną noc czytać???:( Ani kupić ani zrobić o tej porze?:( Ale napewno pyszne są:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym. Skąd bierzesz ciasto na maśle (tylko nie mów że robisz -_-)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie robię! Chociaż zdarzyło mi się kilka razy zagnieść własnoręcznie i muszę przyznać, iż było lepsze od kupnego. Kupuję ciasto francuskie od Bliklego, według informacji na opakowaniu jest z samym masłem. Pozostałe niestety robione są z użyciem tłuszczu roślinnego i to niestety według mnie ma przełożenie na jego jakość po upieczeniu (próbowałam). Cena tego na maśle jest wyższa, ale według mnie warto.

      Usuń
    2. Och, to super że jest w jakimś realnym miejscu. Tego na "tłuszczu roślinnym" nie znoszę, więc jem je strasznie rzadko.
      Dzięki :)

      Usuń
  3. Kureczki jadłam już w tym tygodniu dwa razy tak je lubię. Kiedyś może spróbuję i tego przepisu.Serdecznie pozdrawiam.
    http://balakier-style.pl/

    OdpowiedzUsuń