wtorek, 26 czerwca 2012

Kurki w cieście francuskim


Vol-au-vent z kurkami, czyli francuskie paszteciki z kurkami. Oczywiście paszteciki w cieście francuskim. Można je przygotować z kupnego ciasta (ale takiego z masłem), lub ciasto przygotować w domu.

  • 400 gram kurek,
  • 2 łyżki masła,
  • 80 ml białego wina półwytrawnego,
  • 150 ml śmietany kremówki,
  • sól,
  • pieprz,
  • ciasto francuskie – ja używam ciasta z masłem.

Kurki oczyścić. Jeżeli są duże pokroić. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić posiekaną cebulę, lekko poddusić, dodać kurki, dusić. Następnie wlać wino i dusić aż sos odparuje. Wlać śmietanę i jeszcze dusić aż sos zgęstnieje.
Z ciasta upiec dowolne formy – może być jedna duża tarta, mogą być mini tarty lub jakiekolwiek inne kształty… Do upieczonych foremek z ciasta francuskiego włożyć kurki i zapiekać 5 minut.




5 komentarzy:

  1. Czy ja muszę takie rzeczy na czarną noc czytać???:( Ani kupić ani zrobić o tej porze?:( Ale napewno pyszne są:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym. Skąd bierzesz ciasto na maśle (tylko nie mów że robisz -_-)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie robię! Chociaż zdarzyło mi się kilka razy zagnieść własnoręcznie i muszę przyznać, iż było lepsze od kupnego. Kupuję ciasto francuskie od Bliklego, według informacji na opakowaniu jest z samym masłem. Pozostałe niestety robione są z użyciem tłuszczu roślinnego i to niestety według mnie ma przełożenie na jego jakość po upieczeniu (próbowałam). Cena tego na maśle jest wyższa, ale według mnie warto.

      Usuń
    2. Och, to super że jest w jakimś realnym miejscu. Tego na "tłuszczu roślinnym" nie znoszę, więc jem je strasznie rzadko.
      Dzięki :)

      Usuń
  3. Kureczki jadłam już w tym tygodniu dwa razy tak je lubię. Kiedyś może spróbuję i tego przepisu.Serdecznie pozdrawiam.
    http://balakier-style.pl/

    OdpowiedzUsuń