piątek, 22 czerwca 2012

Pałki kurczaka



Czasem mam ochotę na kawałek kurczaka, a najlepiej na pałki. Wystarczą pałki kurczaka (12 sztuk), sos teriyaki (pół szklanki) i miód ( duża łyżka). Natrzeć kurczaka wymieszanymi przyprawami, odstawić na godzinę lub dłużej. Potem przełożyć do brytfanki i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na  40- 50 minut. Nie dodaję tłuszczu, w połowie pieczenia obracam pałeczki.
Podałam je z młodymi ziemniakami i mizerią.


Do pałeczek kurczaka Joasi polecam: Discovery Bay Cellary, Viognier 2010, Kalifornia
Dostępne Makro C&C, cena około 29 zł.

Wytrawne białe wino w kolorze soczystej gruszki. W bukiecie wina dominują aromaty:
akacji mango, płatków róż. Na podniebieniu zrównoważone, długie, soczyste, odświeżające z apetyczną kwasowością i ujmującą pikantnością, która buduje charakter tego wina. Wydawałoby się, że kurczak to coś, co wykonuje się, na co dzień. W wykonaniu Joasi - mięso jest natarte przyprawami i miodem i wymaga marynowania. To danie idealnie będzie pasować do viognera, naturalna owocowość wina będzie dyskretnie podkreślać słodycz kurczaka. Tekstura i aksamitność wina odpowiednio będzie współgrać z charakterem dania.
Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz

 P.S. Białe wina wyjmijmy wcześniej z lodówki przed odkorkowaniem, a wino czerwone odkorkujmy wcześniej przed podaniem.

1 komentarz:

  1. Dobry kurczaczek nie jest zły:) W towarzystwie młodych kartofelków i mizerii - pycha!

    OdpowiedzUsuń