piątek, 8 czerwca 2012

Sezonowany rostbef z trawą żubrową



Inna wersja rostbefu z trawą żubrową.
  • 1,2 kg rostbefu,
  • 3 g turówki wonnej - trawy żubrowej,
  • 5 jagód jałowca,
  • garść rozmarynu,
  • pieprz czarny,
  • kolendra,
  • 0,1 kg masła.
Trawę żubrową (kupuję trawę żubrową w Białowieży, pakowaną mniej więcej po 4-5 gram),posiekać, zmiksować razem z masłem i przyprawami.
Rostbef z wierzchu posmarować masłem ziołowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec 20 minut a następnie zmniejszyć temperaturę pieca do 130 stopni. Piec około 1,5 godziny aż osiągnie 54 - 58 stopni w środku. Rostbef wyjąć z pieca i odstawić pod przykryciem na 10 minut.


Najlepiej byłoby użyć  np. rostbef argentyński lub irlandzki, amerykański... chociaż na rynku pojawia się już dobra polska wołowina. Jeszcze trudno ją kupić w zwykłych sklepach, ale bywa…
Taka sezonowana, czyli kruszejąca odpowiednio długo w odpowiedniej temperaturze (około 2 stopni) i wilgotności byłaby super. To mięso ma inny smak, aromat i jest delikatne – kruche.  
Do rostbefu -Blauer Fruehburgunder 

z winnicy Franzena z Mozeli, wyśmienity czerwony wczesny mozelski burgund stworzony z niezwykle dojrzałych soczystych winogron. Urzeka nas piękną ciemnoczerwoną barwą wpadającą wręcz w delikatnie brązowe odcienie. Pyszne, wręcz finezyjne wino dojrzewane przez parę miesięcy w beczce po otwarciu w kontakcie z powietrzem uwalnia aromaty i smaki owoców leśnych, głównie jagód oraz czekolady. Wybitne wino czerwone 97pln
W rostbefie takie wino zrównoważy wpływ trawy żubrowej i rozmarynu oraz innych ziół, których tu nie brakuje i jednocześnie uwypukli szlachetny smak mięsa.
poleca Wojciech Kielanowski, doradca klienta

Wino dostępne w restauracji roku 2013 według czytelników dodatku GW - Gazety Stołecznej, wine bar Jung&Lecker
 










 *Turówka Wonna (żubrówka) -przyprawa do potraw, dzięki uprzejmości firmy Eko Herba z Hajnówki




1 komentarz: