poniedziałek, 4 marca 2013

Kisiel żurawinowy



To jest jedna z potraw, której nie może zabraknąć na moim wigilijnym stole. Kisiel żurawinowy do picia. 


  • żurawiny
  • cukier
  • mąka ziemniaczana
Proporcji nie podam, zawsze robię go na tak zwane oko. Należy ugotować żurawiny w niewielkiej ilości wody, przetrzeć przez sito. Czy dodamy do nich jeszcze wody to zależy tylko od naszego smaku, czy wolimy ostrzejszy czy łagodniejszy smak. Tak samo z cukrem – dodajemy go tyle, aby kisiel był dla nas odpowiednio słodki. Ja lubię mniej cukru i bardziej skoncentrowany. Można dodać goździki.
Następnie w misce mieszamy mąkę ziemniaczaną z niewielką ilością zimnej wody, dodajemy do przecieru i gotujemy mieszając.
Na ½ kilograma żurawin trzeba wziąć łyżkę mąki – albo więcej, zależy jakiej gęstości kisiel chcemy otrzymać. Ja lubię bardziej płynny.



polecam również:
oraz dania wigilijne

4 komentarze:

  1. U mnie w rodzinie również nie może go zabraknąć :) Ale robi się go trochę inaczej - bardziej na 'sztywno' i podaje jako deser w polewą makową z rodzynkami. Smak świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękny kolor! I na pewno pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale ta sugestia z goździkami..:-(((

    OdpowiedzUsuń
  4. ale ta sugestia z rodzynkami:-(((

    OdpowiedzUsuń