czwartek, 21 marca 2013

Austrian Tasting Warsaw - do każdej potrawy odpowiednie wino




Paleta austriackich win jest bardzo zróżnicowana. Jest dokładnie i precyzyjnie sklasyfikowana.
Austriackie wina jakościowe dzielą się na klasyczne wytrawne o wyraźnej nucie owocowej (wina oznaczone na etykiecie jako DAC, Klassik / Classic, Kabinett, Wachau Federspiel) oraz pełne,
skoncentrowane wina Reserve (na etykiecie: DAC Reserve, Spätlese trocken, Wachau Smaragd), które nadają się do długiego leżakowania. Poza tymi dwoma podstawowymi kategoriami spotykamy w Austrii także świetne wina musujące, aromatyczne wina różowe oraz światowej klasy wina słodkie (Spätlese, Auslese) i likierowe (Beerenauslese/ BA, Trockenbeerenauslese/ TBA, Eiswein
– wino lodowe oraz Schilwein i Strohwein – tzw. wina trzcinowe i słomiane produkowane z podsuszanych winogron).

Oznaczenia znajdujące się najczęściej na etykietach win austriackich:

QUALITÄTSWEI – wina jakościowe
Oznaczenie Österreichischer Qualitätswein (austriackie wino jakościowe), mogą otrzymywać wina produkowane z jednej lub kilku spośród 35 oficjalnie zarejestrowanych odmian winorośli, pochodzące z określonego prawem regionu winiarskiego z chronionym oznaczeniem pochodzenia. Wina jakościowe podlegają kontroli rządu federalnego i noszą na etykiecie państwowy numer kontrolny. 

Austriackie wina jakościowe łatwo poznać po czerwono-biało-czerwonym znaku na kapsule butelki.

DAC (DISTRICTUS AUSTRIAE CONTROLLATUS)
Na niektórych etykietach pojawia się oznaczenie DAC + nazwa regionu winiarskiego. Oznacza to, że dane wino jakościowe spełnia wymogi dla swojego regionu – podobnie jak wina z apelacją kontrolowanego pochodzenia AOC we Francji i DOC – we Włoszech. Dodatkowe oznaczenie Reserve zarezerwowane jest dla mocniej zbudowanych win. Do tej pory kategorię DAC wprowadziło siedem austriackich regionów.

PRADIKÄTSWEIN (WINA Z WYRÓŻNIENIEM – PÓŹNEGO ZBIORU)
Prädiatswein to wino jakościowe, które uzyskano z późnego zbioru szczególnie dojrzałych winogron. Dla tego typu win nie dozwolona jest szaptalizacja  czy koncentracja.

SZCZEBLE KATEGORII PRÄDIATSWEIN

SPÄTLESE (PÓŹNY ZBIÓR) – minimalna gęstość moszczu gronowego w austriackiej skali – 19 ° KMW, zbiór winogron w pełni dojrzałych lub przejrzałych.
AUSLESE (ZBIÓR SELEKTYWNY): gęstość moszczu 21 ° KMW, selektywny wybór gron z kiści.
BEERENAUSLESE (BA , WYBÓR JAGÓD): 25 ° KMW, selektywny wybór gron przejrzałych i/lub opanowanych przez pleśń szlachetną.
AUSBRUCH: 27 ° KMW, selektywny wybór gron opanowanych przez pleśń szlachetną lub podsuszonych.
TROCKENBEERENAUSLESE (TBA, WYBÓR WYSUSZONYCH JAGÓD): 30 ° KMW, selektywny wybór gron całkowicie wysuszonych na rodzynki przez pleśń szlachetną.
EISWEIN (WINO LODOWE): 25° KMW, produkowane z gron ściętych naturalnym przymrozkiem i natychmiast wytłoczonych.
STROHWEIN / SCHILFWEIN (WINO SŁOMKOWE-SŁOMIANE / SZNUROWE-TRZCINOWE): 25° KMW, produkowane z gron w pełni dojrzałych lub przejrzałych, suszonych na rodzynki przez okres minimum trzy miesiące na matach słomianych lub zawieszonych na sznurkach

KMW (Klosterneuburger Mostwaage) – gęstość moszczu gronowego, wyrażona w gramach cukru na 100 g moszczu.
1KMW odpowiada mniej więcej 5° Öchslego (miara używana w innych krajach winiarskich).

Wina austriackie należą do najlepszych win gastronomicznych na świecie. Warto o tym pomyśleć, gdy będziemy się zastanawiać nad wyborem odpowiedniego wina do szparagów, owoców morza, ryb
przygotowywanych na parze czy dań z kuchni fusion.
Najlepszymi rekomendowanymi winami do szparagów są wina robione na bazie: grüner veltliner, weissburgunder oraz coraz częściej austriacki sauvignon blanc. Natomiast do dań, które charakteryzują się pikantnością tzw. kuchnia fusion nie powinno zabraknąć rieslinga z późnych zbiorów o stosunkowo niskiej zawartości alkoholu.

Podczas degustacji Austrian Tasting Warsaw 12 marca 2013 w hotelu Marriott miałam możliwość, spróbowania kilku win, które mogę polecić na nadchodzący sezon wiosna – lato 2013.

Kaptal DAC, Reserve Steinsetz, Grüner Veltliner 2011, Schloss Gobelsburg.
Białe wytrawne wino o jasnej barwie z błyszczącymi refleksami. Nos delikatny, czysty. Na podniebieniu świeże, soczyste z doskonałą owocową kwasowością, która doskonale będzie się sprawdzać przy zestawieniach z jedzeniem. Z przyjemnością spróbowałabym do sałatki z awokado z krewetkami Joanny sałatki z awokado z krewetkami

Niederosterreich, Reserve Wartberg, Grüner Veltliner 2011, Christian Mrozowski.
Białe wytrawne wino w kolorze jasnej słomki z srebrnymi refleksami. Nos elegancki, dyskretny z aromatami białych kwiatów, traw. Na podniebieniu świeże, apetyczne, wino które doskonale sprawdzi się z zielonymi szparagami z grilla.

Kamptal Reserve, Grüner Veltliner 2011, Rabel.
Białe wytrawne wino o jasnej barwie ze srebrnymi refleksami. Nos elegancki, świeży z gamą owoców cytrusowych przełamaną pikantnością nut korzennych. Na podniebieniu z pozoru kruche, jednak
dobrze wyczuwalny kręgosłup wina i ciało.

Kamptal Reserve, Riesling 2011, Rabl.
Białe wytrawne wino o jasnej barwie z błyszczącą taflą. Nos czysty, owocowy. Na podniebieniu skoncentrowane, krągłe z dobrze zinterpretowaną mineralnością gleby, na której rosły winogrona. Wino doskonałe do smażonego dorsza, z chęcią sprawdziłabym to wino do smażonego karpia.

Traisental DAC, Klassik „Terrassen” Riesling 2011, Huber Markus.
Jak przystało na Markusa Hubera, jedną z gwiazd austriackiego winiarstwa to perfekcja w każdym łyku. Kolor wina to jasna słomka z srebrnymi refleksami. Nos elegancki, zwiewny, świeży, uwodzicielski. Na podniebieniu apetyczne, z doskonałym uderzeniem, ewolucją i doskonałym zakończeniem zapadającym w pamięć.

Traisental DAC, Reserve Berg, Riesling 2011, Hubert Markus
Białe wytrawne wino w kolorze błyszczącego piasku nad Bałtykiem. Nos przyjemny, skoncentrowany, otwarty. Na podniebieniu poukładane, zrównoważone o ujmującej owocowej słodyczy w zakończeniu. W zestawieniu z jajkami w koszulkach w musie szparagowym potwierdzi swoja klasę i wyjątkowość.

Sudsteiermark, Klassik, Sauvignon Blanc 2011, Schneeberger
Białe wytrawne wino o jasnej barwie z srebrnymi refleksami. Nos elegancki, bogaty w aromaty ziół, traw na tle nut liści czarnej porzeczki i pokrzywy. Na podniebieniu apetyczne, świeże. Pije się przyjemnie, wino, które zaproponowałabym do spróbowania ze szparagami.

Na rynku polskim przybywa coraz więcej dobrej klasy win z Austrii. Mam nadzieję, że tej wiosny odnajdą Państwo swoje niezapomniane zestawienie szparagów z winem. Polecam, zakładkę Joanny „szparagi”, gdzie znajdę Państwo wiele inspirujących przepisów na Asparagusa:). Życzę smacznego!!!

Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz

2 komentarze: