sobota, 23 marca 2013

Boeuf Strogonow



Boeuf Strogonow 
- bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie, ale wymagające dobrego mięsa – polędwicy wołowej. Najlepiej przygotować je tuż przed podaniem, nie odgrzewać, nie trzymać długo na ogniu.

Twórcą Strogonowa był francuski kucharz królów – Antonin Carême, który będąc kucharzem cara Aleksandra, przygotował go na cześć hrabiego Pawła Stroganowa, rosyjskiego generała dywizji.

Wersji widziałam sporo, ale preferuję najprostszą, według Neli Rubinstein.




Skoro używamy polędwicy to dobrze było by bulion przygotować samemu. Czasem naprawdę warto poświecić trochę czasu, na samodzielnie przygotowanie go zamiast używać kostek. Można przygotować go wcześniej i zagęszczony przez odparowanie zamrozić.

Polędwicę pokroić w plastry, a następnie w paski grubości około 1 cm. Oprószyć delikatnie mąką, nadmiar mąki strzepnąć. Cebulę zetrzeć na drobnej tarce.

Na rozgrzany tłuszcz wrzucić polędwicę i podsmażyć. W środku mięso musi być jaskrawoczerwone. Wlać gorący bulion, dokładnie zamieszać. Dodać cebulę, paprykę i śmietanę. Dokładnie zamieszać, dusić 3-4 minuty. Dolać podgrzane brandy i zapalić (zapalić trzeba natychmiast).




  • 1 kg polędwicy wołowej,

  • mąka do oprószenia mięsa,

  • 3-4 łyżki masła – najlepiej klarowanego,

  • 300 ml bulionu wołowego,

  • 1 cebula,

  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,

  • 100 ml śmietany,

  • 50 ml brandy.

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam tak przyrządzoną polędwicę. Często ja robię, bo nie wymaga czasu i pauje do wszystkiego.pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak myślę, że jak polędwice wołową podleję się wodą czy nie stwardnieje? Jutro kupię świeżutką i oczywiście spróbuję:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyrządzam według tego przepisu od lat i zawsze jestem zadowolona :)

      Usuń
  3. Twoj przepis jest najblizszy oryginalowi.Czytalam caly artykul poswiecony tej potrawie w ruskiej gazecie. Tam bylo podanych kilka wersji powstania tej potrawy i kilka 3-4 przepisy. Wszystkie proste, bez dodaku ogorkow i nie w formie zupy jak to jest w wiekszosci przepisow na polskich blogach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki :) jezeli jest dobry przepis na jakieś danie, to nie ma co go zmieniać :)

      Usuń