sobota, 23 marca 2013

Boeuf Strogonow

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie, ale wymagające dobrego mięsa – polędwicy wołowej. Najlepiej przygotować je tuż przed podaniem, nie odgrzewać, nie trzymać długo na ogniu.
Twórcą Strogonowa był francuski kucharz królów – Antonin Carême, który będąc kucharzem cara Aleksandra przygotował go na cześć hrabiego Pawła Stroganowa, rosyjskiego generała dywizji.
Wersji widziałam sporo ale preferuję najprostszą według Neli Rubinstein.


  • 1 kilogram polędwicy wołowej,
  • mąka do oprószenia mięsa,
  • 3-4 łyżki masła – najlepiej klarowanego,
  • 300 ml bulionu wołowego,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • 100 ml śmietany,
  • 50 ml brandy.
Skoro używamy polędwicy to dobrze było by bulion przygotować samemu, czasem naprawdę warto poświecić trochę czasu na przygotowanie samodzielnie bulionu niż używać kostek. Można  przygotować go wcześniej i zagęszczony przez odparowanie zamrozić.
Polędwicę pokroić w plastry a następnie w paski grubości około 1 cm. Oprószyć delikatnie mąką, nadmiar mąki strzepnąć. Cebulę zetrzeć na drobnej tarce.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucić polędwicę i podsmażyć. W środku mięso musi być jaskrawoczerwone. Wlać bulion, dokładnie zamieszać. Dodać cebulę, paprykę i śmietanę. Dokładnie zamieszać, dusić 3-4 minuty. Dolać podgrzane brandy i zapalić (zapalić trzeba natychmiast).
Ja podaję z pieczywem.






4 komentarze:

  1. Uwielbiam tak przyrządzoną polędwicę. Często ja robię, bo nie wymaga czasu i pauje do wszystkiego.pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak myślę, że jak polędwice wołową podleję się wodą czy nie stwardnieje? Jutro kupię świeżutką i oczywiście spróbuję:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyrządzam według tego przepisu od lat i zawsze jestem zadowolona :)

      Usuń
  3. Twoj przepis jest najblizszy oryginalowi.Czytalam caly artykul poswiecony tej potrawie w ruskiej gazecie. Tam bylo podanych kilka wersji powstania tej potrawy i kilka 3-4 przepisy. Wszystkie proste, bez dodaku ogorkow i nie w formie zupy jak to jest w wiekszosci przepisow na polskich blogach.

    OdpowiedzUsuń