poniedziałek, 11 marca 2013

Jajka faszerowane z pieczarkami I

Najbardziej lubiane przez moją rodzinę wielkanocne jaja.




  • 5 jajek,
  • 250 gram cebuli,
  • 400 gram pieczarek,
  • 60 gram masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • 3-4 łyżki tartych migdałów lub bułki tartej,
  • masło do smażenia.
Jajka umyć i ugotować na twardo. Ugotowane przelać zimną wodą. Należy uważać, aby nie potłuc skorupek. Cebule posiekać w drobną kostkę i udusić na maśle dodając trochę soli. Cebulę przełożyć do miseczki i na tej samej patelni poddusić posiekane drobno pieczarki. Gdy pieczarki się uduszą połączyć je z cebulą. 


Jajka w skorupkach delikatnie, ostrym nożem przekroić wzdłuż na pół, starając się jak najmniej uszkodzić skorupki. Wyjąć jajka ze skorupek łyżeczką. Skorupki odłożyć a jajka zmiksować, wymieszać z pieczarkami z cebulą i doprawić solą i pieprzem (ja używam pieprzu z kolendrą), lekko poddusić. Napełnić farszem skorupki, maczać w migdałach lub bułce tartej. Na patelni rozpuścić masło, układać jajka farszem do dołu i smażyć aż się zrumienią. Można podawać od razu ciepłe lub na zimno. Można je przygotować wcześniej a później podgrzać w piekarniku, aby były ciepłe.

 

Polecam również jajka faszerowane szczypiorkiem i koperkiem:





3 komentarze:

  1. To również ulubione danie w mojej rodzinie. Smacznego.Serdecznie pozdrawiam.
    http://balakier-style.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Też bardzo lubię tak zrobione jajka.
    Bardzo mnie bawi to, że u mnie dzisiaj też jajka faszerowane pieczarkami, ale inaczej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. te u nas są na pierwszym miejscu :) ale inaczej tez robimy :)

      Usuń