sobota, 30 marca 2013

Jajka z anchois i „kawiorem”




Gdy mało czasu i pomysły się prawie wyczerpały na przyrządzenie jajek, proponuję bardzo proste i szybkie w wykonaniu jajka z anchois i kawiorem.
  • jajka
  • anchois,
  • kawior - ikra z ryb atlantyckich,
  • sos chrzanowy - Winiary,
  • szczypiorek
Parę dni temu w gościła u mnie ekipa z Winiar i przyglądała się przygotowaniom do świąt  w moim domu. Podczas spotkania przyrządziłam kilka potraw, między innymi takie właśnie jajka.
Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na pół. Na każdej połówce kłaść trochę sosu chrzanowego. Co drugą połówkę dekorować kawiorem, na pozostałych układać kawałek anchois.
Posypać siekanym szczypiorkiem. Ja zamiast szczypiorku użyłam soliród. Przed posiekaniem zblanszowałam go. Użyłam jajka przepiórcze, ale oczywiście można użyć jajka kurze.
Zdjęcia dzięki uprzejmości WINIAR.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz