czwartek, 14 marca 2013

Pasta jajeczna z awokado




  • 3 jajka,
  • 1 awokado,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • sok z ½ cytryny,
  • sól
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Awokado przekroić wzdłuż na dwie połowy. Połówki przekręć w przeciwnych kierunkach. Wyjąć pestkę. Miąższ awokado wyjąć łyżką. Zmiksować z sokiem z cytryny. Do jajek dodać awokado, majonez i musztardę, delikatnie wymieszać. Doprawić solą. Można również dodać chilli lub ostrą mieszankę przypraw. 


Do pasty jajecznej z avocado Joanny polecam: Antares Chardonnay 2011, D.O. Valle Central, Chile. Ogólnie dostępne, cena około 25 zł.
Białe wytrawne wino w kolorze jasnej słomki ze srebrnymi refleksami. Nos świeży, aromatyczny (białe kwiaty, skórka zielonych jabłek). Na podniebieniu apetyczne, rześkie, dobrze zrównoważona kwasowość z owocowością wina.
Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz


3 komentarze:

  1. Coś dla miłośników awokado:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja kocham awokado i skorzystam z przepisu:)
    http://pecanbutter.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię i jajka i awokado. Można "pomięszać":)

    OdpowiedzUsuń