poniedziałek, 18 marca 2013

Pierogi ze szpinakiem i żółtkami jajek przepiórczych.



ciasto
  • 300 gram mąki pszennej
  • 170 ml ciepłej wody,
  • 2 -3 łyżki masła roztopionego,
  • sól,
farsz
  • 1 kilogram młodego szpinaku,
  • 4-5 łyżek masła,
  • 1 ząbek czosnku,
  • gałka muszkatołowa,
  • pieprz lub pieprz z kolendrą,
  • jajka przepiórek,
  • sól,
  • olej.
Gdy robię pierogi ze szpinakiem to kilka,  po 3-4 na osobę przygotowuję z żółtkiem.
Szpinak przebrać, wyrzucić brzydkie liście, oberwać ogonki, dokładnie umyć. Na patelni rozpuścić masło, dodać szpinak, roztarty czosnek, sól, gałkę i pieprz do smaku. Liście szpinaku mają tylko lekko „zwiędnąć”.
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 170 ml ciepłej wody oraz masło. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut, aby odpoczęło. Ciasto wałkować podsypując mąką. 


Na cieście układać niewielkie porcje szpinaku tworząc gniazdko. Po środku gniazdka układać żółtko (szerszy koniec jajka ściąć nożykiem i wylać zawartość na łyżkę z dziurką – trzeba to zrobić delikatnie, aby nie uszkodzić żółtka), przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi. Sprawdzić czy są dobrze zlepione. Delikatnie wkładać do wrzącej osolonej wody z odrobiną oleju, zamieszać, przykryć pokrywką. Gotować 2 minuty i ani chwili dłużej gdyż żółtka się zetną. Podawać polane roztopionym masłem.


4 komentarze:

  1. świetny pomysł z tym żółtkiem! na pewno wypróbuję, i to chyba całkiem niedługo:) muszą być przepyszne, uwielbiam takie rozlewające się żółtko;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, to rozlewające się żółtko na szpinaku :)

      Usuń
  2. Rewelacyjny pomysł z takim płynnym żółtkiem :) Koniecznie muszę wypróbować!!

    OdpowiedzUsuń