piątek, 1 marca 2013

Sałatka z awokado z krewetkami


Szybka i łatwa w przyrządzeniu sałatka. Większość składników przeważnie jest zawsze w domu.  
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • sok z ½ cytryny,
  • sok z ½ limonki,
  • 1 łyżka syropu  kukurydzianego,
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek,
  • cukier,
  • sól,
  • 2 awokado,
  • 250 gram krewetek,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ ogórka,
  • 4 pomidorki,
  • kilka listków sałaty lodowej,
  • 8 łyżek ugotowanego ryżu czerwonego lub czarnego.
Na patelni rozpuścić masło, dodać rozgnieciony czosnek i wrzucić krewetki. Przesmażyć aż płyn odparuje. Wyłożyć na ręcznik papierowy.
Miąższ awokado zmiksować z majonezem, musztardą, sokiem  z cytryny i limonki, oliwą i syropem. W razie potrzeby doprawić solą i cukrem.
Liście sałaty umyć i wysuszyć. Pomidory pokroić na ćwiartki, ogórki pokroić w podobnej wielkości kawałki.
Przygotować cztery miseczki. Na dnie miseczek ułożyć liście sałaty, na nich położyć ryż, pomidory, ogórki oraz 1/2 krewetek. Na wierzchu ozdobnie ułożyć krem z awokado. Udekorować resztą krewetek.

 

Do sałatki z awokado z krewetkami Joanny polecam: Campos de
Luz 2011, DO Carińena, Hiszpania. Dostępne w sieci sklepów
www.winestory.pl/ cena około 30 zł.
Białe wytrawne wino o żółtej barwie z srebrnymi refleksami. Wino
zbudowane na bazie trzech szczepów: viura, chardonnay i muscat.
Nos zdominowany przez muscata, słodki, przyjemny, ujmujący
wielkowymiarowością. Na podniebieniu soczyste, atak zdecydowany
słodki, miodowy z pojawiającą się pikantnością w zakończeniu.
Kremowa struktura awokado, będzie idealnie pasować do tłustości
wina. Chrupkość sałaty i kwasowość pomidorów doskonale będzie
przełamywać słodkość wina. Idealne zestawienie w wiosennym
menu, uzupełniającym nasze zapotrzebowanie na witaminową
dawkę energii:)
Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz


P.S. W winie istnieje wiele jego słodyczy. Słodycz wina to
odczuwalny cukier w winie. Czasem zdarza się, że zawartość cukru
w winie klasyfikuje wino jako wytrawne. Jednak struktura wina, daje
nam wrażenie półwytrawnego czy półsłodkiego wina.






2 komentarze:

  1. Bardzo efektownie wygląda. Idelna na przystawkę. Pozdr.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię wszystko co jest w tej miseczce:)

    OdpowiedzUsuń