środa, 20 marca 2013

Udziec jagnięcy



Czasem mam przyjemność przygotować coś gościnnie. Tak właśnie było ostatnio na spotkaniu królestwa garów z sympatykami, które odbyło się po sąsiedzku… u Tomka, który zawsze z nami degustuje wina. Wspólnie przygotowaliśmy udziec jagnięcy.
  • 1 udziec jagnięcy,
  • 1,5 główki czosnku,
  • rozmaryn,
  • ½ puszki anchois,
  • piwo,
  • sól,
  • olej
  • pół główki czosnku obrać. 

Udziec natrzeć solą, ponacinać w głąb ostrym nożem, w nacięcia powkładać anchois, ząbek lub pół dużego ząbka czosnku, kawałek rozmarynu. Mięso posmarować olejem lub oliwą. Na ruszcie ułożyć gałązki rozmarynu oraz przeciętą w poprzek główkę czosnku, na ziołach ułożyć udziec. Ruszt ułożyć na brytfance. W udziec wbić termometr. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni. Piec aż mięso wewnątrz osiągnie  79 stopni (około 2 godzin) od czasu do czasu polewając piwem. Po wyjęciu z piekarnika przykryć folią i odstawić na około 20 minut.




Do udźca jagnięcego Joanny polecam: Amon – Ra 2007 by Ben Glaetzer, Unfiltred Shiraz, Barossa Valley, Australia. Dostępne u importera Dom Wina Sp. z o.o. Kraków.
Czerwone wytrawne wino o intensywnym rubinowym kolorze z delikatnymi pomarańczowymi refleksami w pierścieniu wina. Zbudowane na bazie szczepu shiraz. Wino nie było filtrowane. 


Aby uniknąć niepożądanego osadu w kieliszku, wino należy zdekantować (ostrożnie przelać do karafki, tak aby osad został w butelce). Nos wina wielowarstwowy, elegancki z dobrze zaznaczonymi aromatami dojrzałych śliwek, jeżyn z odrobiną dymu w tle i słodyczy kawy
pochodzącej z beczki w której wino było przechowywane. Na podniebieniu zrównoważone, aksamitne z jedwabnymi garbnikami. Dobrze zdyscyplinowane ciało, struktura która nie męczy a przynosi niezapomniane wrażenia zapachowo – smakowe. Wino w zestawieniu z jagnięciną, która była marynowana z dodatkiem czosnku i rozmarynu powoduje, że są wydobywane najbardziej aksamitne i apetyczne smaki potrawy. Intensywność czosnku, przechodzi na dalszy plan, wydobywając „dusze” potrawy. Doskonałe wino, które w zestawieniu z potrawą pokazuje jego klasę i jakość w każdym najdrobniejszym jego aspekcie.
Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz


P.S. Amon-Ra Shiraz 2007 – oko Horusa, jest produkowane przez rodzinę Glaetzerów (która do Australii przybyła z Niemczech w XIX wieku). Jest to jedno z tych win, które wynosi rodziny winiarskie do grupy znaczących winiarskich przewodników i ojców sławnych win . A świat winiarski, czeka na każdy ukazujący się rocznik, aby móc go porównywać, chlubić i dawać za wzór dobrej roboty. Jest to jedno z tych wina, nad którym pochyla się Parker.



3 komentarze:

  1. Uwielbiam jagnięcinę. Ten udziec wygląda świetnie, idealne danie na obiad na Wielkanoc.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię jeść jagnięcinę. Nie jest łatwo przyrządzić ją tak aby rozpływała się w ustach, serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń