czwartek, 2 maja 2013

Bakaliowe róże w cieście filo




  • opakowanie ciasta filo,
  • 200 gram orzechów włoskich łuskanych,
  • 800 gram suszonych owoców
  • 150 gram masła,
  • 100 ml cukru,
  • 100 ml wody,
  • 50 ml likieru migdałowego
Suszone owoce zalać niewielką ilością zimnej wody i gotować około 10 minut od zagotowania, odstawić do ostygnięcia, odcedzić.
Orzechy posiekać, wymieszać z owocami.
Blachę metalową do muffinek posmarować tłuszczem.
Masło rozpuścić. Każdy płat ciasta filo smarować masłem, składać wzdłuż na pół, smarować masłem i bakaliami, składać wzdłuż na pół, smarować masłem, składać wzdłuż na trzy i zwijać smarując masłem. Wkładać pionowo w  zagłębienie blachy. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 25 minut.
Cukier zalać zimną wodą, dodać likier migdałowy i gotować aż syrop zgęstnieje. Gorącym syropem polewać gorące ciastka.

*śliwki, daktyle, morele, gruszki, jabłka – bez pestek i gniazd nasiennych

3 komentarze:

  1. Pięknie wygląda ta róża;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze mi ślinka po brodzie cieknie po tych różach:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pychotki :) I wyglądają prześlicznie :)

    OdpowiedzUsuń