sobota, 4 maja 2013

Średnio pikantny schab z warzywami w aromatycznym sosie Tikka Masala





Niedawno otrzymałam do przetestowania sosy do przygotowywania dań indyjskich firmy Patak`s. Generalnie nie jestem zwolenniczką półproduktów ale rozumiem że jest dużo osób dla których są one niezastąpione – brak czasu, pośpiech, brak mnogości przypraw w domu. Postanowiłam przygotować schab z warzywami w aromatycznym sosie Tikka Masala ściśle według wskazówek producenta.

  • 500 gram schabu bez kości,
  • 2-3 łyżki masła klarowanego,
  • 4 średniej wielkości pomidory,
  • 2 nieduże cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sos Tikka Masala Patak`s
  • 5-7 łyżek bulionu warzywnego,
  • sól,
  • ryż,
  • cytryna.
Mięso pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Jedną cebulę posiekać, drugą pokroić na ćwiartki - tu ja dałam małe cebulki.
Czosnek rozgnieść, przesmażyć na maśle razem z cebulą, dodać pomidory, posolić, przesmażyć. Dodać mięso, bulion, sos Tikka Masala Patak`s, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem około 30 minut. W razie potrzeby dolać jeszcze trochę bulionu. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i ćwiartkami cytryny.
Danie wyszło całkiem smaczne, bez posmaku chemii. Miało przyjemny zapach. Dla mnie było zbyt łagodne, za mało intensywne. Dodałabym trochę chilli i świeżego imbiru.



2 komentarze:

  1. widziałam te sosy u siebie w sklepie, zastanawiałam się nad ich spróbowaniem (rzadko używam gotowców, ale czasami ratują z opresji), jednak już na drugim blogu czytam, że ten sos jest mało wyrazisty, więc chyba sobie daruje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na tle pozostałych sklepowych wynalazków te wypadają dobrze. Nie czuje się chemii, która w innych jest pierwszoplanową postacią - zapach i smak. Te mają przyjemny zapach i smak też ok, ale według mnie trzeba troszkę podkręcić.

      Usuń