czwartek, 9 maja 2013

Barolo & Friends





Włochy to oczywistość – wspaniałe zabytki, zniewalająca przyroda oraz doskonałe jedzenie i dużo wina.
W powierzchni upraw, produkcji oraz spożyciu wina na głowę zawsze są w pierwszej światowej trójce. Winorośl uprawia się dokładnie na całym obszarze Włoch (najwięcej w Veneto, Piemoncie i Toskanii).
Nie zawsze jakość tych win jest taka, że chcielibyśmy je ponownie pić o nich pamiętać.
Ale dzisiaj o takich nie będzie. 
Żeby ogarnąć to winne bogactwo i pomóc sobie w wyborze pamiętajmy, że klasyfikacja win włoskich jest następująca:
- DOC (Denominazione di Origine Cont rollata)– odpowiednik francuskiego systemu AOC .
Przepisy DOC określają szczegółowo geograficzne granice każdego regionu, odmianę winorośli jaka może być użyta w produkcji danego wina w tym procentowy skład odmian w danym winie.
Precyzują również wydajność z hektara, minimalną zawartość alkoholu w winie oraz ewentualnie okres starzenia.
Win klasy DOC jest, ponad 300 co stanowi około 20 % całej produkcji win we Włoszech. W tym wina czerwone stanowią około 60%.
Region Piemontu szczyci się 45 winami klasy DOC.
„Wyższą klasę„ stanowią wina DOCG ( litera G - garantita oznacza, że pochodzenie i jakość wina są nie tylko kontrolowane, ale i gwarantowane przez specjalną komisją oceniającą wina).


Obecnie prawo do tytułu DOCG ma ponad 40 włoskich wina, z czego aż 12 to wina pochodzące z Piemontu.
Są to :
Barolo
Barbaresco
Moscato d’Asti/Asti
Barbera d'Asti
Barbera del Monferrato Superiore
Acqui
Dolcetto di Dogliani Superiore
Ovada
Gattinara
Gavi
Ghemme
Roero
Dzięki Strada del Barolo oraz Magazynowi Wino odbyła się w Warszawie druga edycja degustacji Barolo & Friends.


Podczas spotkania odbywały się seminaria, które prowadzili Ewa Wieleżyńska i Tomasz Prange Barczyński.
Na degustacji ogólnej  mieliśmy okazję spróbować ponad 150 Piemonckich win w tym 30 Barolo od 20 producentów.
W Piemoncie produkuje się głównie wina czerwone ( 65%). Wina białe musujące (spumante) stanowią około 18 % produkcji a wina białe około 17 %.
Dwoma sztandarowymi winami tego regionu są Barolo i Barbaresco nazwane tak na cześć gmin, z których pochodzą. Produkuje się je wyłącznie ze szczepu Nebbiolo.
Muszą mieć minimum 12,5% alkoholu. A maksymalna wydajność z hektara nie może być większa niż 56 hektolitrów. Region Barolo jest niewielki (ok. 11 km długości i 9 km szerokości w linii prostej), liczy niespełna 1800 ha.


Barolo jest winem cięższym bardziej złożonym niż Barbaresco.
Barolo musi być starzone przez minimum 3 lata (w tym rok w dębowych beczkach). Barbaresco dwa lata ( w tym rok w dębowych beczkach)
Wino klasy Riserva w przypadku Barolo musi być starzone minimum pięć lat Barbaresco minimum cztery lata.
Wina Barolo i Barbaresco posiadają nuty ziemiste, dymne, leśne (smoła, trufle), głęboką słodycz, smak malin, skóry, skoncentrowanej marmolady i przyprawy. Czasami wyczuwamy zioła (miętę, eukaliptus), czarną czekoladę, suszone śliwki, cynamon.
W starszych winach uwydatniają się aromaty zwierzęce, smoliste.
Taniny są zazwyczaj łagodne nieprzytłaczające.


Barbaresco jest zazwyczaj łagodniejsze, lżejsze bardziej owocowe „bardziej kobiece”. Są to zazwyczaj wina z potencjałem do kilkuletniego przechowywania. Barbaresco doskonale łączy się z mięsami szczególnie z cielęciną, z dojrzałymi, ale niezbyt mocnymi serami. Barolo wyśmienicie będzie pasowało do pieczonej jagnięciny, dziczyzny, oraz pieczeni w sosie własnym. Sprawdzi się również doskonale z grillowanym mięsem oraz z grzybami.
Najważniejszą białą odmianą w Piemoncie jest moscato. W Asti produkuje się z niego doskonałe wino musujące jak również słodkie moscato d’Asti zawierające około 5 % alkoholu.
Degustacja Barolo oraz jego przyjaciół była bardzo udana. Mieliśmy możliwość spróbować i porównać wina od kilkunastu producentów. Jest to idealna okazja do znalezienia swojego ulubionego wina.
Jeżeli w przyszłym roku zorganizowana zostanie podobna impreza wszystkim miłośnikom wina oraz dobrego jedzenia serdecznie polecam w niej udział.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza