niedziela, 26 maja 2013

Sałatka ze szparagami




Sezon na szparagi trwa więc trzeba to wykorzystać. Przedstawiam kolejną wariację na temat sałatki ze szparagami.
  • 10 zielonych szparagów,
  • 1 duży lub 2 małe pomidory,
  • garść liści młodego szpinaku,
  • sok z ½ cytryny,
  • sól,
  • szczypta cukru,
  • olej z orzechów laskowych.
Szparagi, pomidory, szpinak umyć, osuszyć. W szparagach odłamać twarde końce. Pokroić w plastry grubości około 0,4 cm lekko na skos zostawiając czubki. Pomidory pokroić w cząstki. Ułożyć pocięte szparagi, pomidory i liście szpinaku. Udekorować czubkami szparagów. Skropić sokiem z cytryny. Dodać szczyptę cukru, sól i polać olejem.



Więcej przepisów ze szparagami tutaj.

1 komentarz: