czwartek, 30 maja 2013

Sałatka z kaczką i szparagami




  • pierś z kaczki,
  • 8 – 10 szparagów – zielone, białe lub jedne i drugie,
  • 3 goździki,
  • 3 ziarna pieprzu,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • sól,
  • krem balsamiczny,
  • kwiaty cukinii,
Białe szparagi obrać, odłamać końcówki, umyć, ugotować w osolonej i osłodzonej wodzie – gotować 5 minut, Zielone umyć, odłamać końcówki ( nie gotować ).
Ziele, pieprz i goździki zmielić, dodać sól. Piersi umyć, osuszyć, usunąć resztki piór, naciąć skórę w kratkę nie przecinając mięsa, natrzeć przyprawami. Odstawić na ½ godziny.
Kłaść na rozgrzanej patelni skórą do dołu na około 3 minuty– ma się wytopić tłuszcz, a następnie odwracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 3 minuty. Wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na około 10-12 minut (zależy od wielkości piersi). Wyjąć z pieca i odstawić do ostygnięcia. Kaczka powinna być w środku różowa.
Pokroić w plasterki, układać na talerzu razem ze szparagami. Przybrać pokrojonymi kwiatami cukinii i polać kremem balsamicznym.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza