środa, 22 maja 2013

Belona pieczona z orzechami i miętą






  • 2 belony,
  • 100 gram orzechów włoskich,
  • 2 gałązki mięty,
  • 2 gałązki melisy,
  • 40 gram masła,
  • ½ cytryny,
  • sól morska,
  • 250 ml białego wytrawnego wina,
Ryby wypatroszyć, oczyścić, dokładnie umyć i osuszyć. Zioła posiekać. Do blendera wrzucić orzechy, zioła, masło, sól i krótko zmiksować. Połówkę umytej cytryny pokroić w cienkie cząstki. Farsz wkładać do środka ryby, układać cząstki cytryny i spinać wykałaczkami rybę. 


Ryby ułożyć brzuchem do dołu w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia, wlać wino i posypać resztą nadzienia. Przykryć szczelnie papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec około 20 minut.
Belona ma zielone/niebieskie ości, co bardzo ułatwia nam jej spożywanie gdyż wyraźnie je widać na białym delikatnym mięsie.


5 komentarzy:

  1. Pierwszy raz widzę taką rybkę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo fajna rybka i sama podpowiada gdzie ma ości :)

      Usuń
  2. Oj, zapomniałam, że maj, to czas na bellony! Musze zajrzeć do rybnego i też taką zrobie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja z mężem i synem łowimy na molo w Orłowie ☺.

    OdpowiedzUsuń