warto zajrzeć

piątek, 24 maja 2013

Kaczka ze śliwkami





Kaczka pieczona jest pyszna, ale jeżeli ma kości jedzenie jej jest troszkę uciążliwe. Dlatego warto poświęcić trochę czasu aby kaczkę wyluzować.
  • kaczka,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżka tymianku,
  • butelka wina czerwonego wytrawnego,
farsz:
  • 100 gram placka drożdżowego,
  • 200 gram śliwek suszonych kalifornijskich,
  • 200 gram pasztetu z wątróbki gęsiej lub kaczej
  • 1 jajko,
  • 150 ml brandy,
  • tłuszcz do posmarowania kaczki

Inspiracją do tego przepisu były opowieści przyjaciół.
Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek.  Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć.  Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych.  Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Kości z udek i skrzydełek też wyciąć.
Kaczkę natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem, zalać winem i odstawić na 24 godziny do lodówki.


Śliwki nadziać pasztetem. Placek drożdżowy zmiksować razem z brandy i jajkiem, wymieszać ze śliwkami.
Kaczkę wyjąć z wina, umyć, osuszyć, nadziać farszem zostawiając trochę luzu. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. Posmarować ją tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 130 stopni – nie otwierać piekarnika dopóki temperatura nie zmaleje do 130 stopni. Następnie polewać kilkakrotnie kaczkę wodą lub czerwonym winem. Piec jeszcze około godziny aż temperatura w środku kaczki osiągnie 79 stopni.



Zastawa z wypożyczalni gastronomicznej Gastro Magic Service

                                     
                                      

2 komentarze:

  1. Nie wyobrażam sobie smaku tego farszu, ale sądząc po użytych produktach musi dobrze smakować:)

    OdpowiedzUsuń