poniedziałek, 10 lutego 2014

Kluski parzone kładzione


Kluski parzone kładzione - stary odkurzony przepis, troszkę pracochłonny ale warto :)

  • 500 g wody,
  • 120 g masła,
  • 250 g mąki,
  • 5 jajek,
  • sól
Wodę zagotować z masłem aż zacznie się pienić. Zdjąć garnek z ognia i wsypać mąkę. Drewnianą łyżką wyrabiać ciasto - w tym czasie garnek stoi na najmniejszym ogniu.
Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Chwilę przestudzić i dodawać po jednym jajku cały czas ucierając.
W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Maczać metalową łyżkę we wrzącej wodzie i nabierać trochę ciasta, wkładać łyżkę z ciastem do wody. Kluski będą się odklejały od łyżki. Garnek przykryć, gotować 1 -2 minuty od zagotowania, uważać aby nie przegotować.

Nie wkładać naraz za dużo klusek, powinny swobodnie pływać. W czasie gotowania zwiększąją swoją objętość.

7 komentarzy:

  1. Bardzo lubię te kluski. Pamiętam, że kiedyś często się je robiło. No cóż teraz mamy coraz mniej czasu.Serdecznie pozdrawiam.
    http://balakier-style.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas robiło kładzione ale nie kładzione parzone, też bardzo dobre ale zdecydowanie szybsze w przygotowaniu. Przy tych trzeba troszkę popracować :)

      Usuń
    2. Gospodarstwa zmechanizowane.a czasu brakuje..jak to kiedys ludzie sobie radzili..

      Usuń
  2. To było przyszne jedzonko LO mi m

    OdpowiedzUsuń
  3. To było pyszne kedzonko
    .


    8

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja zamiast wody daje mleko i są jeszcze lepsze. Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pod warunkiem, że nikt nie jest uczulony na laktozę, w innych przypadkach oczywiście można zastąpić wodę mlekiem :) pozdrawiam :)

      Usuń