sobota, 8 lutego 2014

Chipsy z topinamburu z tzatzikami


Chipsy z topinamburu z sosem tzatziki.

Ogórka umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, odstawić na 15-20 minut.
Ogórka odcisnąć, przełożyć do miski.
Topinambur umyć, osuszyć. Pokroić w cienkie plasterki (ok. 1 milimetra).
Rozgrzać olej w głębokim naczyniu. Wrzucać partiami topinambur, krótko obsmażyć. Wyjmować łyżką cedzakową, osączać na ręczniku papierowym. Odstawić do ostudzenia.
Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 3-5 minut.



  • topinambur,
  • olej do głębokiego smażenia,
  • 1 długi ogórek – ok. 250 g,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 340 g jogurtu greckiego,
  • sól,


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz