piątek, 21 lutego 2014

Żeberka z dzika duszone


  • 600 g żeberek z dzika,
  • 80 g słoniny wędzonej (najlepiej z dzika),
  • 2 cebule,
  • gałązka rozmarynu,
  • 10 owoców pieprzu czarnego,
  • 4 owoce ziela angielskiego,
  • 1 listek laurowy,
  • 400 ml bulionu wołowego,
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 12 śliwek wędzonych,

Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na kawałki po 4-5 kostek. Słoninę pokroić w plasterki a następnie w kostkę. Cebule pokroić w półplasterki.
Na patelnię włożyć słoninę, gdy zacznie się topić włożyć mięso. Podsmażyć z obu stron na rumiano, przełożyć do garnka. Następnie na wytopionym tłuszczu poddusić cebulę. Przełożyć do mięsa. Dodać zioła i przyprawy, wlać bulion, przykryć i dusić około godziny.


Wlać wino, dodać śliwki, przykryć, dusić do miękkości.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza