- 1,5 kg łopatki wieprzowej,
- 5 ząbków czosnku,
- 1 łyżeczka jagód jałowca,
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego,
- 3 listki laurowe,
- garść rozmarynu,
- 1,5 łyżki soli,
Czosnek
rozgnieść, przyprawy zmielić, wymieszać z solą i posiekanym
rozmarynem. Mięso umyć, osuszyć natrzeć przyprawami i odstawić
na 24 godziny.
Mięso
posmarować tłuszczem (smalec, olej) i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 80 stopni na 11 godzin. Następnie zwiększyć
temperaturę piekarnika do 180 stopni i piec aż mięso wewnątrz
osiągnie 72 stopnie – około 30 minut.
Następnie
odstawić na 10 minut aby odpoczęło, po tym czasie można kroić
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza