piątek, 14 lutego 2014

Zimowa surówka z kapusty pekińskiej

  • Kapusta pekińska średniej wielkości,
  • 1 zielony ogórek,
  • 1 papryka żółta lub czerwona,
  • sól,
  • sok z cytryny,
  • cukier,
  • oliwa,
Ogórka umyć, cienko obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko posolić i wymieszać, odstawić na 15 minut,
Kapustę poszatkować. Paprykę pokroić w cienkie paski. Krojąc paprykę, pamiętajmy, że należy kłaść ją na desce skórą do dołu. Kroimy od strony miąższu.
Ogórki odcisnąć, połączyć z kapustą i papryką, dodać szczyptę cukru, sok z cytryny i oliwę do smaku.

2 komentarze:

  1. Ja bym trochę tej pomarańczki też dodała:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na zdjęciu jest cytryna ! :) tak, taka pomarańczowa :)

      Usuń