środa, 19 lutego 2014

„kebab” po mojemu

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 2 torebki kardamonu,
  • 1 łyżeczka nasion kolendry,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • sól,
  • oliwa,
  •  
  • średnia kapusta pekińska
  • 1 zielony ogórek,
  • 1 papryka żółta lub czerwona,
  • sól,
  • chleb pita,
  • 6 plasterków żółtego sera
  •  
  • 500 ml jogurtu greckiego,
  • sos słodko kwaśny
Ogórka umyć, cienko obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko posolić i wymieszać, odstawić na 15 minut.
Przyprawy zemleć, wymieszać z solą. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon, natrzeć przyprawami i odstawić na pół godziny. Skropić oliwą i
wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Kapustę poszatkować. Paprykę pokroić w cienkie paski.
Ogórki odcisnąć, połączyć z kapustą i papryką.

Mięso ostudzić, pokroić w cienkie plasterki.


Chleb pita rozciąć na rancie, włożyć do środka plasterek sera i trochę mięsa. 


Podgrzać w mikrofalówce – najlepiej przykryte folią spożywczą lub w pojemniku do podgrzewania z niewielką ilością wody, aby chleb nie wysechł.
Do ciepłego chleba włożyć surówkę z kapusty, 3-4 łyżki jogurtu i wlać sos słodko kwaśny do smaku.
Można jeść zwinięte lub rozłożone nożem i widelcem.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza