wtorek, 25 lutego 2014

Królik w czerwonym winie


  • królik,
  • oliwa do smażenia,
  • 500 g szalotki,
  • gałązka rozmarynu,
  • 3- 4 ząbki czosnku,
  • 6 ziaren pieprzu czarnego,
  • 5 owoców ziela angielskiego,
  • 1 listek laurowy,
  • 300 ml bulionu drobiowego,
  • 300 ml czerwonego wytrawnego wina,
Królika umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Smażyć na oliwie na rumiano z każdej strony. Ułożyć w żeliwnym garnku, dodać ziele angielskie, pieprz, listek laurowy, czosnek, rozmaryn, wlać bulion i dusić 20 minut. Po tym czasie wlać wino oraz podsmażone na oliwie szalotki. Dusić królika około 30 minut, do miękkości.





7 komentarzy:

  1. Bardzo lubię mięsko królika także przepis jak najbardziej wypróbuje :D

    Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam królika wiele lat temu.Pamiętam, że być przepyszny. Serdecznie pozdrawiam Cie Asiu.
    http://balakier-style.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. A w którym momencie wchodzi do gry rozmaryn, który jest na liście, a nie ma w przepisie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście razem z ziołami :) faktycznie uciekł :(

      Usuń
  4. Hi i am kavin, its my first occasion to commenting anywhere, when i read this article i
    thought i could also make comment due to this brilliant piece of
    writing.

    OdpowiedzUsuń
  5. Hey there! I could have sworn I've been to this website
    before but after browsing through some of the post I realized it's new to me.
    Anyhow, I'm definitely glad I found it and I'll be book-marking and checking back often!

    OdpowiedzUsuń