czwartek, 20 lutego 2014

Łopatka wieprzowa pieczona

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 łyżeczka jagód jałowca,
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego,
  • 3 listki laurowe,
  • garść rozmarynu,
  • 1,5 łyżki soli,
Czosnek rozgnieść, przyprawy zmielić, wymieszać z solą i posiekanym rozmarynem. Mięso umyć, osuszyć natrzeć przyprawami i odstawić na 24 godziny.
Mięso posmarować tłuszczem (smalec, olej) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na 11 godzin. Następnie zwiększyć temperaturę piekarnika do 180 stopni i piec aż mięso wewnątrz osiągnie 72 stopnie – około 30 minut.
Następnie odstawić na 10 minut aby odpoczęło, po tym czasie można kroić
Dobre na zimno i ciepło.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz