czwartek, 20 lutego 2014

Łopatka wieprzowa pieczona



Łopatka wieprzowa pieczona w niskiej temperaturze, czyli

jak upiec łopatkę wieprzową, aby była delikatna, soczysta i po prostu pyszna.



  • 1,5 kg łopatki wieprzowej,

  • 5 ząbków czosnku,

  • 1 łyżeczka jagód jałowca,

  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego,

  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego,

  • 3 listki laurowe,

  • garść rozmarynu,

  • 1,5 łyżki soli,



Czosnek rozgnieść, przyprawy zmielić, wymieszać z solą i posiekanym rozmarynem. Mięso umyć, osuszyć natrzeć przyprawami i odstawić na 24 godziny.

Mięso posmarować tłuszczem (smalec, olej) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na 11 godzin. Następnie zwiększyć temperaturę piekarnika do 180 stopni i piec aż mięso wewnątrz osiągnie 72 stopnie – około 30 minut.

Następnie odstawić na 10 minut aby odpoczęło, po tym czasie można kroić

Dobre na zimno i ciepło.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz