wtorek, 11 lutego 2014

Policzki wołowe II


  • 700 g policzków wołowych,
  • 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman,
  • 1,5 łyżeczki tabasco,
  • 2 łyżki sosu teriyaki,
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 200 ml białego wytrawnego wina,
  • 300 ml bulionu.
  • 2 cebule,
  • 1 łyżka pasty tamaryndowej,
  • 1 łyżka czarnego sosu sojowego,
  • 4 listki kaffiru,
  • sok z 1/2 limonki
  • olej ryżowy do smażenia

Policzki oczyścić z błon, pokroić na kawałki około 4x5 cm. Sos sojowy Kikkoman, Tabasco i sos teriyaki wymieszać, dodać do mięsa, wymieszać i odstawić na pół godziny. Dodać mąkę, wymieszać i podsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Dodać posiekaną cebulę i smażyć jeszcze 5 minut, wlać wino, zamieszać. Przełożyć do garnka, wlać bulion gotować pod przykryciem godzinę. Dodać pastę tamaryndową, czarny sos sojowy, listki kaffiru, sok z limonki, przykryć i dusić na najmniejszym gazie około 2 godzin.


Polecam również policzki wołowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz