czwartek, 27 lutego 2014

Ptysie z bitą śmietaną

Gdy przygotowuję dania mięsne, warzywne, z makaronem, owocami... kombinuję, zmieniam, doprawiam po swojemu. Natomiast gdy piekę ciasta i znam dobry sprawdzony przepis to się jego trzymam gdyż uważam, ze nie ma co wyważać otwartych drzwi. Tak jest z przepisem na ptysie.
  • 1/2 l wody,
  • 160 g masła,
  • sól,
  • 360 g mąki pszennej,
  • 9 – 10 jajek
  • 1 l śmietany kremówki 30%,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka esencji waniliowej lub cukier waniliowy,
Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli – gotować aż zacznie się dobrze pienić. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę. Drewnianą łyżką wyrabiać ciasto - w tym czasie garnek stoi na najmniejszym ogniu.
Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Chwilę przestudzić i dodawać po jednym jajku cały czas ucierając. Ciasto nie może być rzadkie, dlatego podczas dodawania jajek trzeba uważać aby nie zrobiło się za rzadkie – powinno być gęste. Ja dodałam 9 średnich jajek. 
 

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Wykładać na nią ciasto łyżką lub wyciskać przy użyciu worka cukierniczego. Formować płaskie kule wielkości małego jabłka. Oczywiście można robić mniejsze lub większe ptysie.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopniu. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec 15-20 minut.


Śmietanę ubić z cukrem pudrem i wanilią na sztywno.
Upieczone ptysie odstawić do ostygnięcia. Następnie każde ciasto przekroić w poprzek na pół i napełnić śmietaną. Posypać cukrem pudrem.
Ta porcja jest na około 8 osób.
Ptysie najlepsze są świeże – śmietanę dodać przed podaniem.
W sezonie, do śmietany można dodać owoce :)


zastawa z 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz