środa, 26 lutego 2014

Racuchy z jabłkami


Racuchy - smażone placki z ciasta drożdżowego, lub ciasta naleśnikowego z dodatkiem proszku do pieczenia. Mogą być z dodatkiem owoców, na przykład jabłek, posypane cukrem, lub na słono.

  • 500 ml mleka zsiadłego, jogurtu lub kefiru,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 duże lub 3 małe jajka,
  • 300 g jabłek twardych winnych,
  • tłuszcz do smażenia,
  • cukier puder do posypania racuchów.

Kefir dokładnie wymieszać z jajkami, mąką i proszkiem do pieczenia aż do uzyskania pulchnej masy. Ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany.
Dodać starte na tarce o dużych oczkach jabłka. Wymieszać.
Nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz porcje ciasta i smażyć racuchy z obu stron na złoty kolor.
Zdejmować, kłaść na ręczniku papierowym. Przekładać na półmisek i posypywać cukrem pudrem.



Do racuchów polecam Rapennhof Riesling Kabinett.
Półwytrawny, reński Riesling o owocowym aromacie i idealnie zrównoważonej kwasowości. Cena 49 zł
Poleca Wojciech Kielanowski, doradca klienta



Wino dostępne w restauracji wine bar Jung&Lecker

 


 

2 komentarze:

  1. Wspaniałe te racuszki, uwielbiam takie na śniadanko zjeśc.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Racuchy - moja miłość:)))

    OdpowiedzUsuń