piątek, 28 lutego 2014

Sałata lodowa z koprem włoskim i gruszką

  • sałata lodowa,
  • 2 gruszki,
  • 1/2 kopru włoskiego,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • oliwa do smaku,
Cukier włożyć do miski, wlać sok z cytryny, wymieszać. Koper włoski opłukać, pokroić w cienkie plastry, włożyć do miski z cukrem, zalać gorąca wodą ( tylko aby woda przykryła koper) zamieszać. Gruszki umyć, pokroić w cienkie plastry. Wyjąć koper, odcedzić. Włożyć gruszki do wody z cukrem i cytryną.
Z sałaty zdjąć uszkodzone liście, pokroić wyrzucając głąb.
Gruszki odsączyć, dodać do sałaty razem z koprem włoskim, delikatnie wymieszać. Dodać 2-3 łyżki oliwy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz