sobota, 8 lutego 2014

Trzy Znaki Smaku

Europejski system ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych mających na celu informowanie konsumentów o tym, że oznaczone produkty mają gwarantowana wysoką jakość i smak, a także pomaga chronić wytwórców przed podrabianiem ich produktów. Ochrona produktów regionalnych i tradycyjnych ma w Europie długą tradycję.”
W dniu 30 stycznia br., w restauracji „Piąta Ćwiartka” w Warszawie odbyło się spotkanie przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Agencji Rynku Rolnego, certyfikowanych producentów produktów regionalnych i tradycyjnych oraz dziennikarzy, zainteresowanych tematyką kulinarną.
Niedawno, w restauracji Piąta Ćwiartka, odbyło się spotkanie przedstawicieli kampanii "Trzy Znaki Smaku" z prasą, podczas którego mieliśmy możliwość zapoznania się z produktami z oznaczeniami, oraz porozmawiania z producentami.


Spotkanie prowadziła pani Monika Kucia.


Twarzą kampanii jest Grzegorz Łapanowski, który podczas spotkania przybliżył nam kilka produktów.
W Polsce mamy już ponad 30 produktów z ChNP, ChOG, GTS.


Chroniona Nazwa Pochodzenia ChNP –„europejski znak przyznawany produktom regionalnym wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca w którym jest wytwarzany i podkreślającej ich związek z tym miejscem.
Wszystkie surowce, potrzebne do wytworzenia tego produktu pochodzą z określonego obszaru geograficznego oraz wszystkie fazy wytwarzania odbywają się na tym obszarze.”

 
Chronione Oznaczenie geograficzne ChOG – „jest to europejski znak przyznawany produktom regionalnym wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca w którym jest wytwarzany i podkreślającej ich związek z tym miejscem.
Oznaczenie ChOG mówi nam także, że chociaż jeden z etapów powstawania produktu musi przebiegać na obszarze, do którego odnosi się jego nazwa.”


Gwarantowana Tradycyjna Specjalność GTS - „znak jakości, przyznawany produktom noszącym tradycyjną nazwę, odnoszącą się do jego specyficznego charakteru lub tradycyjnie stosowaną dla tego produktu. Produkt z oznaczeniem GTS musi być wytwarzany z tradycyjnych surowców, według tradycyjnej, przekazywanej z pokolenia na pokolenie receptury lub tradycyjnymi metodami.”
Wszystkie produkty z tymi oznaczeniami można śmiało kupować, są to produkty najwyższej jakości bez zbędnych dodatków.
 http://www.trzyznakismaku.pl/




1 komentarz:

  1. I tego nam w Polsce potrzeba - doceniać co nasze !
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń