niedziela, 6 lipca 2014

Kurki w kwiatach cukinii


Kwiaty cukinii... pyszne. Kurki.... kto ich nie lubi? Jak dobrze, że sezon na nie się pokrywa :)
  • farsz
  • 8-9 kwiatów cukinii,
  • 200 g kurek,
  • 1 - 2 cebule,
  • 20 ml brandy,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier
  • tempura:
  • 100 ml mąki pszennej,
  • 100 ml mąki kukurydzianej,
  • bardzo zimna gazowana woda mineralna,
  • szczypta soli ,
  • olej do głębokiego smażenia (najlepiej ryżowy).

Kurki oczyścić, umyć, pokroić w niezbyt duże kawałki.
Cebule pokroić w kostkę.
Poddusić cebulę na oliwę, dodając szczyptę cukru i soli. Następnie dodać kurki, smażyć około 4 minut. Wlać brandy, zamieszać i dusić aż odparuje płyn. Doprawić solą i pieprzem.
Płatki kwiatów cukinii lekko rozchylić, wyrwać słupek (nie koniecznie).
Wypełnić kwiaty cukinii kurkami z cebulą, płatki na końcach zakręcać.
Wymieszać w misce obie mąki z solą i dolewać zimną wodę – powinniśmy otrzymać masę o konsystencji śmietany.
Zanurzać całe kwiaty w cieście i delikatnie wkładać (nie wrzucać) do gorącego oleju. Chwilę smażyć, wyjmować na ręcznik papierowy.
Od razu podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz