poniedziałek, 28 lipca 2014

Kaczka z grilla

  • kaczka,
  • puszka piwa imbirowego,
  • kawałek imbiru ( około 3 cm),
  • 4 płatki gwiazdki anyżu,
  • 5 torebek kardamonu,
  • 12 goździków,
  • 10 ziaren pieprzu czarnego,
  • sól,
  • kawałek cynamonu,
  • 20 ml sosu sojowego Kikkoman,
  • 3 łyżki cukru muscavado,
Kaczkę dokładnie umyć , osuszyć, oczyścić z pozostałości piór - pęsetą lub szczypcami, opalając nad ogniem.
Odciąć końcówki skrzydeł, kuperek – zawsze go odcinam, zostawić skórę przy szyi.
Imbir zetrzeć na drobnej tarce. 2 płatki anyżu, 2 torebki kardamonu, 7 goździków, pieprz zemleć w młynku, wymieszać z płaską łyżką soli i imbirem. Natrzeć przyprawami kaczkę z zewnątrz, w środku i odłożyć na godzinę.
Otworzyć puszkę z piwem. Odlać z niej 300 ml. Do puszki wrzucić kawałek cynamonu, 2 płatki gwiazdki anyżu, 5 goździków, rozgniecione 3 torebki kardamonu.
200 ml piwa wlać do garnka, dodać sos sojowy oraz cukier. Gotować aż płyn zredukuje się o połowę.


Puszkę ustawić na blaszce z wysokim rantem, wlać do niej pozostałe 100 ml piwa. Na puszkę nadziać kaczkę. Puszka powinna być cała (w miarę możliwości) wewnątrz kaczki, nic nie powinno od góry wystawiać. 


Otwór od góry zakrywamy dokładnie pozostawioną skórą.
Zamykamy” kaczkę po to, aby para z puszki nie ulatniała się na zewnątrz tylko pozostała wewnątrz kaczki i nadała jej smak i aromat.
Ustawić całość na grillu rozgrzanym do 170 stopni. Grillować pod przykryciem. 


Po pół godzinie, co jakiś czas smarować kaczkę przygotowanym sosem.


Kaczkę grillować około 3 – 3,5 godziny.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza