czwartek, 31 lipca 2014

Sernik bez pieczenia


Mniej znana wersja sernika na zimno. Przeważnie robione są z serków homogenizowanych, a ten z sera, jest bardziej konkretny i bardziej sernikowy. I bez żelatyny.



  • Spód:
  • 5 batoników chocapic,
  • 100 g migdałów bez skórki,
  • 100 g miękkiego masła,
  • masa serowa:
  • 50 g miękkiego masła,
  • 3 żółtka,
  • skórka otarta z 1 limonki,
  • 150 g cukru pudru,
  • 750 g sera białego półtłustego mielonego,
  • 450 g borówek amerykańskich


Migdały i batoniki zmiksować, wymieszać z miękkim masłem.
Spód tortownicy wyłożyć folią spożywczą. Ciasto rozłożyć na dnie tortownicy, docisnąć. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

Masło z żółtkami utrzeć na pulchną masę, dalej ucierając dodawać cukier puder a następnie skórkę z limonki.
Masa ma być pulchna.
Następnie dodawać stopniowo ser.
Gotową masę wymieszać delikatnie z 400 g owoców.


Masę serową ułożyć w tortownicy. Nie trzeba jej od góry wyrównywać, można zrobić łyżką „fale”. Posypać pozostałymi owocami.
Wstawić do lodówki na 12 godzin.

5 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. polecam kruche ciasto, na przykład takie jak w torcie kokosowo cytrynowym http://www.krolestwogarow.pl/2013/12/tort-kokosowo-cytrynowy.html

    OdpowiedzUsuń